Gezond water

Een van de taken van het hoogheemraadschap is het beheren van de waterkwaliteit in sloten, vaarten en plassen: het oppervlaktewater. Daarbij streven we naar gezond water. Daarmee bedoelen we schoon water met de juiste balans qua (voedings-)stoffen, waar planten en dieren in kunnen leven, waar de landbouw en de visserij gebruik van kunnen maken en waar mensen van kunnen genieten.

Kaderrichtlijn Water (KRW)

Gezond water is schaars. Daarom is op Europees niveau afgesproken dat de kwaliteit van het grondwater en het water van sloten, plassen en vaarten moet verbeteren. Deze afspraken zijn opgenomen in de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Samenwerking belangrijk

Waterschappen werken hard om de KRW-doelen te halen, maar kunnen dit niet alleen. Ook de industrie, landbouw, ministeries en inwoners zijn aan zet. Veel maatregelen zijn afhankelijk van initiatieven of een grote bijdrage door derden. Zoals de rol van de gemeenten in de afvalwaterketen, ministeries bij wet- en regelgeving en de rol van de landbouwsector, de industrie en inwoners.

Wat doet het hoogheemraadschap?

HHNK werkt op verschillende manieren aan het verbeteren van de waterkwaliteit, zoals:

Emissies

Bepaalde voedingsstoffen en chemische stoffen zijn slecht voor de waterkwaliteit. We zetten ons daarom in om de emissies van deze stoffen vanuit o.a. de industrie, landbouw, huishoudens en rioolwaterzuiveringsinstallaties te verminderen. Een voorbeeld is het Landbouwportaal Noord-Holland waarin we samenwerken met de provincie, andere waterschappen, de LTO en agrarische collectieven. Ook onderzoeken we of er tijdens het baggeren stoffen vrijkomen die de chemische waterkwaliteit beïnvloeden.

Inrichting en beheer

We leggen natuurvriendelijke oevers aan en houden waterlopen op diepte. Ook laten we meer begroeiing langs oevers staan als er ruimte genoeg is. Om ervoor te zorgen dat vissen van het ene gebied naar het andere kunnen zwemmen, leggen we vispassages aan bij gemalen, sluizen en stuwen. Nieuwe gemalen worden uitgevoerd met visveilige pompen.

Monitoring en onderzoek

We meten regelmatig de waterkwaliteit op diverse plaatsen in ons hele beheergebied. Hiermee hebben we in beeld welke soorten planten, dieren en vissen voorkomen in onze wateren. Bij een te grote hoeveelheid van een schadelijke stof in het water, gaan we op zoek naar de bron en treden we handhavend op. Ook op de officiële zwemwaterlocaties doen we metingen en ondernemen we actie met partners om de zwemwaterkwaliteit op peil te houden.

Regels, vergunningen, toezicht en handhaving

Via de Waterschapsverordening beschermen we de waterkwaliteit bij nieuwe initiatieven. We onderzoeken of extra regels mogelijk en nodig zijn om emissies te verminderen. Ongewenste afvalwaterlozingen van bijvoorbeeld woonboten en groepsaccommodaties pakken we aan, samen met gemeenten en omgevingsdiensten. We zorgen er ook voor dat lozingsvergunningen actueel zijn en blijven, rekening houdend met KRW-probleemstoffen. Via toezicht en handhaving zorgen we voor blijvend waterbewustzijn en pakken we overtredingen aan.

Onze plannen voor de periode 2022-2027 kunt u inzien in het online Magazine Kaderrichtlijn Water via de link hieronder. Ook vindt u onderaan deze pagina per onderwerp meer informatie.

  • Dinoterb

    Uit metingen blijkt dat de sinds 1998 verboden stof dinoterb is aangetroffen bij verschillende meetpunten in ons beheergebied.

  • Vissen

    De aan- of afwezigheid van bepaalde vissoorten kan iets zeggen over het ecosysteem.

  • Beheer en inrichting

    Het beheer en de inrichting van het water en de oever hebben veel invloed op de waterkwaliteit.

  • Monitoring en onderzoek

    Wij doen voortdurend onderzoek naar de waterkwaliteit. Deze kennis helpt ons de juiste maatregelen te treffen.

  • Blauwalgen

    Blauwalgen zijn bacteriën met een blauwgroene kleur. Ze leiden tot stank, vissterfte en een zwemverbod.

  • Zwemwater

    De 31 zwemlocaties in onze wateren worden maandelijks bemonsterd op zwemparameters.

  • Bloeiende boerensloot

    Via het project Bloeiende boerensloot verzamelen en delen we kennis over de ecologische kwaliteit van sloten.

  • Antifouling

    Voor gezond oppervlaktewater én uw eigen gezondheid is het beter om zo min mogelijk antifouling te gebruiken.

  • Rivierkreeften

    De Amerikaanse rivierkreeft is een invasieve exoot en hoort niet in onze wateren thuis. Ziet u ze? Meld het ons.

  • Handhaving

    Wij houden toezicht op lozingen in het oppervlaktewater. Handhaving wordt ingezet als er opzet in het spel is of als ondernemers nalatig zijn.

  • Stoffen in het water

    Chemische stoffen die in het oppervlaktewater terechtkomen kunnen een negatief effect hebben op de waterkwaliteit.

  • Invasieve exoten

    Exoten zijn planten of dieren die van nature niet in ons land voorkomen, maar door menselijk handelen in de natuur terecht zijn gekomen.

  • PFAS in water en bodem

    PFAS is een verzamelnaam voor duizenden verschillende chemische stoffen. Ze zijn giftig en breken slecht af.

Of zoekt u: