Project Grondgebruik
Voor de uitoefening van onze taken hebben wij van oudsher veel grond in bezit. Soms is die grond in gebruik genomen door particulieren, (agrarische) bedrijven, verenigingen, stichtingen of andere overheden. We willen het gebruik van onze grond graag goed en duidelijk regelen. Tijdens het Project Grondgebruik (2023-2026) gaan we de gebruikers van onze grond benaderen. Er zijn verschillende mogelijkheden om het gebruik van de grond samen goed te regelen: kopen, huren of teruggeven. Op deze pagina vindt u de antwoorden op de meestgestelde vragen.
Waarom willen we het grondgebruik regelen?
Het hoogheemraadschap heeft de wettelijke plicht om te zorgen voor eigendommen volgens het geldende Grondbeleid. Veel grondgebruik door derden is al geregeld. Soms wordt grond gebruikt zonder dat hierover afspraken zijn gemaakt. Een situatie die wij graag willen oplossen door het grondgebruik te regelen en hierover afspraken te maken.
Waarom word ik nu pas aangeschreven?
Voorheen was de technologie nog niet zo ver gevorderd dat er duidelijk inzicht was in kadastrale perceelsgrenzen en de werkelijke situatie. Inmiddels kunnen we via luchtfoto’s goed zien wat de situatie is op eigendommen van HHNK.
Na een inventarisatie bleek dat er niet altijd afspraken zijn gemaakt over het gebruik van grond en water van het hoogheemraadschap. Dit is in strijd met ons Grondbeleid en leidt tot rechtsongelijkheid bij gebruikers van onze eigendommen waar het wel geregeld is. Het regelen van het grondgebruik pakt HHNK vanaf 2023 in projectmatige vorm op in het hele beheergebied.
Hoe is bepaald dat ik grond van het hoogheemraadschap gebruik?
Wij maken gebruik van de kadastrale kaart van het Kadaster. Het Kadaster houdt bij wie eigenaar is van welke grond. Op de kaart is te zien waar de grens van uw perceel loopt. Door de kadastrale kaarten te vergelijken met een recente luchtfoto is geconstateerd dat u grond van het hoogheemraadschap gebruikt.
Ik ben aangeschreven om het grondgebruik te regelen, maar ik heb helemaal geen verkoop- of verhuurprijs gekregen. Wanneer ontvang ik deze informatie?
Op het moment dat wij u aanschrijven, schrijven wij ook een onafhankelijke taxateur aan. De taxateur bepaalt de waarde van de grond. Zodra de waarde bij ons bekend is, wordt deze met u gedeeld.
Het kan zijn dat de taxateur via uw woning of tuin het eigendom van HHNK moet betreden voor de taxatie. Om die reden stellen wij u eerst op de hoogte van het mogelijke grondgebruik en de procedure.
HHNK verkoopt geen water voor het gebruik van steigers. Water wordt, als het mogelijk is, enkel verhuurd tegen een vast tarief van € 5,75 per vierkante meter per jaar, met een minimumbedrag van € 75.
Aan welke criteria moet de grond voldoen om het te kunnen kopen of huren?
Niet al onze grond is te koop of te huur. Eigendommen die niet van belang zijn voor onze taakuitvoering worden verkocht. Of grond kan worden verkocht of verhuurd, wordt beoordeeld door de betrokken taakafdelingen binnen het hoogheemraadschap en het cluster Inkoop, Juridische Zaken & Grondzaken. Dit is volgens ons Grondbeleid.
Wat zijn de kosten van het kopen/huren van de grond?
Bij zowel koop als huur geldt dat de grond wordt aangeboden tegen een marktconforme prijs. Deze prijs wordt bepaald aan de hand van een taxatie door een onafhankelijke taxateur. Hierbij wordt er rekening gehouden met de situatie en het gebruik. De kosten voor de taxatie komen voor rekening van het hoogheemraadschap. Bij een verkoop van grond geldt kosten koper.
Wat betekent kosten koper?
Kosten koper zijn de bijkomende kosten die bij de koop van een stuk grond gemaakt moeten worden. 'Kosten koper' betekent dat er naast het aankoopbedrag nog overdrachtsbelasting en kadaster- en notariskosten bijkomen. Deze kosten komen voor rekening van de koper.
Kan ik de grond ook huren in plaats van kopen?
De voorkeur van het hoogheemraadschap gaat uit naar het verkopen van de grond. In bepaalde gevallen is koop niet mogelijk. Dan bieden wij ook de mogelijkheid om de grond te huren
Ik onderhoud de grond al erg lang. Kan er een uitzondering worden gemaakt op de hoogte van de verkoop- of verhuurprijs?
Nee, dat kan niet. Bij zowel koop als huur geldt dat de grond wordt aangeboden tegen een marktconforme prijs. Daarvan kunnen we niet afwijken.
Ik wil de grond niet kopen. Wat nu?
Als u de grond niet wilt kopen (of huren), dan vragen wij u om het gebruik te beëindigen en de grond weer terug te geven aan het hoogheemraadschap. We maken dan afspraken met u over het teruggeven van de grond.
Als HHNK de grond weer terugneemt, wat gebeurt er dan mee?
Een team van specialisten beoordeelt wat ermee gebeurt. Mogelijkheden zijn:
- De grond afgraven voor verbetering van het watersysteem;
- Ecologisch beheer (Bijvoorbeeld ter bevordering van de biodiversiteit);
- Het plaatsen van een schapenhek.
Waar kan ik zien welke gronden van het hoogheemraadschap worden verkocht?
Voorgenomen niet-openbare verkopen worden gepubliceerd op de pagina Voorgenomen grondtransacties op onze website. Zo voldoen wij aan de verplichtingen uit het Didam-arrest. Openbare verkopen worden gepubliceerd via een makelaar.
Mijn buren hebben ook een stuk grond van het hoogheemraadschap in gebruik. Waarom hebben zij geen brief ontvangen?
Niet iedereen die grond van het hoogheemraadschap in gebruik heeft wordt op hetzelfde moment aangeschreven. Dit gebeurt in fases. Het kan zo zijn dat uw buren op een later moment dan u worden aangeschreven.
Als niet iedereen in mijn straat de grond van het hoogheemraadschap wil kopen, wat zijn dan de gevolgen?
Als niet alle bewoners van een straat of het blok de grond van het hoogheemraadschap willen kopen, dan mogen de bewoners die dat willen evengoed de grond kopen die zij gebruiken. We streven naar een rechte en logische kadastrale grens, maar het is geen doel op zich. We bekijken elke situatie individueel.
Heeft de aankoop van het stuk grond invloed op de WOZ-waarde van mijn woning en dus op de onroerend zaakbelasting?
Als u na 1 januari grond koopt, heeft dit geen invloed op de WOZ-waarde van uw woning gedurende dat jaar en daarmee ook geen invloed op de door u te betalen onroerend zaakbelasting. In het navolgende jaar wordt uw perceel op basis van de nieuwe objectgegevens, inclusief de door u gekochte grond, opnieuw gewaardeerd aan de hand van de dan geldende marktwaarde. Afhankelijk van deze marktwaarde stijgt (bij een aantrekkende markt) of daalt (bij een dalende markt) de WOZ-waarde van uw woning en betaalt u meer of minder onroerend zaakbelasting.
Ik gebruik de grond al zo lang, is het dan niet verjaard?
Bij eigendommen zoals grond is verjaring zelden het geval. Het eigendomsrecht is in Nederland heel goed beschermd. Het hoogheemraadschap wordt als eigenaar regelmatig geconfronteerd met beroepen op verjaring. Over het vraagstuk verjaring is veel jurisprudentie waaruit blijkt dat een beroep op verjaring zelden slaagt. De bewijslast van verjaring ligt bij de gebruiker. Als u stelt dat de grond die u in gebruik heeft is verjaard, dan dient u dit ook te bewijzen. Het hoogheemraadschap beoordeelt vervolgens het aangeleverde bewijsmateriaal en bekijkt of het beroep op verjaring slaagt.
We zijn altijd te goeder trouw geweest.
Het is goed mogelijk dat het huidige grondgebruik niet opzettelijk is ontstaan. Te goeder trouw speelt een rol bij eventuele verjaring. Wilt u stellen dat u te goeder trouw bent geweest en wilt u een beroep doen op verjaring? Dan staat dat u vrij. U dient verjaring aan de hand van bewijsmateriaal aan te tonen. Zie de vorige vraag.
Ik heb de grond altijd netjes onderhouden. Maakt mij dit eigenaar van de grond?
Nee, het onderhouden van de grond staat niet gelijk aan het verkrijgen van het eigendom van de grond. Wilt u de grond blijven onderhouden, dan maken wij daar graag afspraken met u over.
Mijn woning heb ik recent gekocht en ik heb niets over deze situatie vernomen van de vorige eigenaar.
Dat is een kwestie tussen u en de vorige huiseigenaar. HHNK regelt het gebruik met de huidige woningeigenaar die het stuk grond of water momenteel gebruikt.
Voor de huidige beschoeiing heb ik toentertijd een vergunning gekregen van het hoogheemraadschap. Waarom is mij toen niet verteld dat de grond eigendom van HHNK is?
U kunt een vergunning aanvragen en verkrijgen voor activiteiten die plaatsenvinden op het eigendom van iemand anders. Met de vergunning krijgt u toestemming om de activiteit uit te voeren. Deze vergunning draagt niet het eigendom van de betreffende locatie aan u over. Los van de vergunning moet over het gebruik van grond afspraken worden gemaakt.
In de afgelopen jaren is de technologie sterk ontwikkeld. Aan de hand van luchtfoto’s is het mogelijk om ons eigendom beter te controleren en het gebruik van gronden en wateren te regelen. Het kan zijn dat de technologie, toen de vergunning is verleend, nog niet zo goed was als nu en dat het grondgebruik niet is gezien.
Het hebben van een vergunning betekent dus niet dat u eigenaar bent van de grond of het water. Naast het regelen van de vergunning (publiekrecht) dient u ook het grondgebruik te regelen (privaatrecht).
Kan ik ook zelf een aanvraag doen om grond naast mijn perceel die ik reeds gebruik te kopen/huren?
Als u nu reeds grond van het hoogheemraadschap gebruikt en wilt kopen of huren, dan kunt u hiervoor een verzoek indienen via het antwoordformulier op de website. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om de aanvraag te bespreken.
Met wie kan ik contact opnemen als ik een vraag heb?
U kunt contact opnemen met Team Grondgebruik via het contactformulier op de website of via het algemene telefoonnummer van het hoogheemraadschap: 072-582 8282.