Windenergie voor de rwzi Geestmerambacht
Om het zuiveringsproces van rioolwater verder te verduurzamen wil het hoogheemraadschap bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Geestmerambacht één of twee windturbines plaatsen. Met de opgewekte windenergie kan de rwzi in de eigen stroombehoefte voorzien.
Een ander project op rwzi Geestmerambacht is de bouw van een vergistingsinstallatie voor rioolslib met groengasproductie. Hiermee wordt rwzi Geestmerambacht een zogenaamde energie- en grondstoffenfabriek, die onder andere elektriciteit en groengas produceert.
Wat gaat er gebeuren?
Als maatschappelijk partner in de regionale energiestrategie (RES) werkt het hoogheemraadschap mee aan het doel om meer duurzame energie op te wekken in de provincie Noord-Holland. Rwzi Geestmerambacht is door de ligging geschikt voor het opwekken van windenergie. Daarnaast is de zuivering een grote stroomverbruiker, zodat de windenergie ook grotendeels direct kan worden benut. Het plan is om met één of twee windturbines ongeveer 8 miljoen kWh op te wekken.
Waar vindt het project plaats?
Als locatie voor de windturbine(s) wordt gekeken naar zowel het zuiveringsterrein zelf als een deelgebied van het recreatieschap Geestmerambacht ten zuiden daarvan.
Planning van het project
We gaan onderzoeken welk type turbine geschikt is, wat de meest optimale locatie is en welke effecten dit heeft op de omgeving. Het opstarten van een participatietraject met omwonenden is ook onderdeel van het project.
Op dit moment is er geen exacte planning van het project. Voor de bouw zijn we ook afhankelijk van de situatie op het elektriciteitsnet. Op dit moment is er bijvoorbeeld sprake van netcongestie, hierdoor is terugleveren van energie aan het net niet mogelijk.
Met wie werken we samen?
We werken samen met verschillende partijen, denk aan gemeente Dijk en Waard, gemeente Schagen, provincie Noord-Holland en omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. In de fase waarin het project nu zit, willen wij ook graag omwonenden en betrokkenen in de omgeving van de zuivering op de hoogte houden van de stand van zaken.
Meer weten?
Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de heer M. Hellema, omgevingsmanager voor het onderdeel windenergie op rwzi Geestmerambacht, via ons contactformulier of via het algemene telefoonnummer van het hoogheemraadschap: 072 - 582 8282.
Achtergrond
Klimaat- en Energieprogramma (KEP)
In 2017 heeft HHNK zich tot doel gesteld om energieneutraal te worden en geen CO2 meer uit te stoten. Daarmee wil het hoogheemraadschap bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs uit 2015, waar is afgesproken de opwarming van de aarde maximaal 1,5°C te laten zijn. Om net zoveel energie op te wekken als dat we verbruiken, wordt ingezet op de aanleg van zonnepanelen, het realiseren van windenergie en het produceren van biogas via slibgisting. Daarnaast spannen we ons in om het energieverbruik te verlagen.
Regionale Energiestrategie (RES)
De landelijke overheid wil via het nationale programma van de Regionale Energiestrategie een energietransitie realiseren en minder afhankelijk worden van aardgas. Nederland is daartoe opgedeeld in 30 energieregio's die gezamenlijk 35 TWh aan duurzame energie op land moeten gaan opwekken. Als medeoverheid werkt HHNK mee aan het RES-proces, in de regio's Noord-Holland Noord (NHN) en Noord-Holland Zuid (NHZ). Enerzijds door zelf projecten met duurzame opwek uit te voeren, anderzijds door gronden beschikbaar te stellen voor de energietransitie.