Energie- en grondstoffenfabriek Geestmerambacht
Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Geestmerambacht wil HHNK een energie- & grondstoffenfabriek bouwen. Deze energie- & grondstoffenfabriek bestaat uit twee onderdelen: een centrale slibvergistingsinstallatie met groengasinstallatie en de bouw van één of twee windturbines. De bouw van de centrale slibvergistingsinstallatie en de windturbine(s) zijn niet gekoppeld en doorlopen ieder een eigen proces en planning. Hier informeren we over de bouw van de centrale slibvergistingsinstallatie met groengasinstallatie.
Wat gaat er gebeuren?
Een centrale vergistingsinstallatie met een groengasinstallatie bestaat uit diverse onderdelen. Al deze onderdelen worden op het terrein van de huidige rwzi gebouwd. Onderstaand een eerste ontwerp van de centrale slibvergistingsinstallatie die in 2025 verder technisch wordt uitgewerkt.
Waar vindt het project plaats?
De rwzi Geestmerambacht is bijzonder geschikt voor de slibvergisting. Het grootste deel van het te verwerken zuiveringsslib komt van deze zuivering. De zuivering ligt in de buurt van Alkmaar waar het overblijfsel van de vergistingsinstallatie verder wordt verwerkt tot biobrandstof voor de bio-energiecentrale van HVC. De ligging van de rwzi is ideaal, dicht bij provinciale wegen en de verwachting weinig tot geen overlast voor de omgeving. Een deel van het terrein is grotendeels braakliggend en kan geschikt worden gemaakt voor de inrichting van de energie- en grondstoffenfabriek.
Wanneer vindt het project plaats en hoelang gaat het duren?
2024 - 2025: Uitwerken van het voorlopig ontwerp tot een definitief ontwerp en de bijbehorende vergunningen aanvragen.
2026: starten met de bouw.
Aan de planning kunnen geen rechten ontleend worden. De planning kan aangepast worden als werkzaamheden uitlopen / vertragen.
Met wie werken we samen?
We werken samen met verschillende partijen, denk aan gemeente Dijk en Waard, gemeente Schagen, provincie Noord-Holland en omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. In de fase waarin het project nu zit, willen wij ook graag omwonenden en betrokkenen in de omgeving van de zuivering op de hoogte houden van de stand van zaken.
Meer weten?
Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met mevrouw I. Rietveld, omgevingsmanager van het project Energie- en grondstoffenfabriek, via ons contactformulier of via het algemene telefoonnummer van het hoogheemraadschap: 072 - 582 8282.
Achtergrond
Het hoogheemraadschap heeft vijftien rioolwaterzuiveringen. Bij het zuiveren van afvalwater komt zuiveringsslib vrij. Alle rwzi's samen produceren jaarlijks ongeveer 100.000 ton ontwaterd zuiveringsslib. Een slibvergistingsinstallatie zet biomassa (zuiveringsslib) om in biogas. Biogas wordt omgezet tot groen gas en/of elektriciteit. Biogas levert dus een bijdrage aan duurzame energieopwekking.
In vijf slibvergistingsinstallaties wordt ongeveer 55% van de slibproductie vergist. De overgebleven 45%, afkomstig van zes rioolwaterzuiveringen, wordt niet vergist. Met de bouw van een centrale slibvergistinginstallatie op de rwzi Geestmerambacht wordt het mogelijk dat we al het zuiveringsslib vergisten. Hierdoor neemt de biogasproductie van HHNK toe van 4,3 naar 7,7 miljoen m³ per jaar. Door het biogas om te zetten in groen gas, zal de groengasproductie van HHNK stijgen van 1,0 naar 3,3 miljoen m³ per jaar. 3,3 miljoen m³ groengas komt overeen met het jaarlijks gasverbruik van ongeveer 2.200 huishoudens. Daarnaast verkleint de slibgisting het slibvolume met ongeveer 30% en de CO2-footprint met 5.300 ton CO2 per jaar. In 2017 (start van het Klimaat- en energieprogramma) was de jaarlijkse CO2 uitstoot 75.000 ton. De bouw van de centrale slibvergistinginstallatie zorgt dus voor een afname van de jaarlijkse CO2 uitstoot van 7%. Naast het produceren van groen gas gaat deze installatie CO2, fosfaat, stikstof en zwavel terugwinnen uit het slib. Fosfaat, stikstof en zwavel kunnen als meststof worden toegepast in de landbouw. CO2 kan worden toegepast in de glastuinbouw, als koelmiddel gebruikt worden of in de productie van frisdrank gebruikt worden. Hierdoor levert de zuivering een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie en wordt het een heuse energie- en grondstoffenfabriek.
Programma Energie Neutraal
Het bestuur van HHNK heeft in 2017 het Klimaat- en energieprogramma (KEP) vastgesteld met als ambitie om in 2025 klimaatneutraal te zijn. Dat wil zeggen in de eigen energiebehoefte voorzien en CO2-neutraal zijn. Het KEP is in 2022 omgezet in het uitvoeringsprogramma Energie Neutraal. Dit uitvoeringsprogramma moet zorgen voor versnelling, prioriteit geven aan en focus op de uitvoering van de resterende energiemaatregelen uit het KEP. Concreet betekent dit duurzame energieopwekking door middel van zonne-en windenergie en het bouwen van de centrale slibvergistingsinstallatie op de rwzi Geestmerambacht.