Wat zijn PFAS en wat betekent dit voor HHNK?
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen, die vocht-, vet- en vuilafstotend zijn. Ze worden gebruikt in bijvoorbeeld regenkleding, pannen en verf.
PFAS zijn giftig en komen bij gebruik en via afvalstromen terecht in het milieu. Ook in de bodem van land en water. Als waterschap hebben wij dan ook te maken met deze stoffen.
Wat doet HHNK?
Wij proberen zo veel mogelijk te voorkomen dat PFAS in de bodem en in het water komt.
- We volgen de landelijke wetgeving over PFAS.
- We houden de waterkwaliteit in de gaten en doen voor de Kaderrichtlijn Water metingen naar onder meer PFOS in het beheergebied.
- We monitoren locaties waar normoverschrijdingen te verwachten zijn, zoals vliegvelden, brandweeroefenterreinen en brandweerkazernes.
- We doen vooronderzoek op baggerlocaties. Wanneer locaties verdacht zijn, voeren we nader onderzoek uit.
- We monitoren PFAS in het afvalwater.
- Er is landelijk onderzoek naar de verwijdering van PFAS in zuiveringsinstallaties. Wij volgen dit onderzoek nauwgezet. Tot nu toe lijkt het er op dat PFAS-verwijdering uit afvalwater geen kosteneffectieve aanpak is.
- We doen onderzoek naar de waterkwaliteit op de officiële aangewezen zwemwaterlocaties.
Normoverschrijdingen
Wij doen onderzoek naar de herkomst en potentiële bronnen als we normoverschrijdingen in het oppervlaktewater constateren. Zo onderzoeken we op dit moment tien stortplaatsen die mogelijk PFAS uitlogen. Op de locatie van een voormalige brandweerkazerne in Zaandam is de bodem verontreinigd met PFAS. Deze locatie wordt gesaneerd.
Zorgvuldigheid bij baggerwerkzaamheden
Voordat wij baggerwerken uitvoeren, vindt altijd eerst een vooronderzoek van de waterbodem plaats. Aan de hand hiervan bepalen we of PFAS-onderzoek noodzakelijk is. In ons werkgebied is tot nu toe geen sprake van risico’s voor gezondheid en milieu door PFAS in baggerspecie.
Tot voor kort waren er geen normen voor PFAS. Daarom is vanuit het Rijk in samenwerking met de Unie van Waterschappen en andere partijen een tijdelijk handelingskader voor PFAS opgesteld. Dit handelingskader heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat eind vorig jaar definitief vastgesteld. Hierin staat hoe werkzaamheden met grond en bagger waarin PFAS zitten, kunnen worden uitgevoerd op een veilige en milieuverantwoorde manier.