Op 24 juni 2024 organiseerden we een informatief webinar. Hieronder staan de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden.

Waarom is het ontwerp van de zoutbarrière, een essentieel onderdeel van dit project, nog niet bekend?

Er vindt nog onderzoek plaats naar de vorm en de effectiviteit van de zoutbarrière in het Spuikanaal. Wanneer de bouw van het gemaal Oostoever start zal ook bekend zijn of en hoe de zoutbarrière eruit komt te zien. Er is dan voldoende tijd om deze te bouwen en op te leveren voordat het gemaal Oostoever in gebruik wordt genomen.

Is de zoutbarrière onder normale omstandigheden noodzakelijk om de zouttong tegen te houden?

De zoutbarrière betreft een noodmaatregel, welke onder normale omstandigheden niet noodzakelijk is om de zouttong tegen de houden. Onder normale omstandigheden wordt de zouttong door het geautomatiseerd waterbeheersysteem (monitoring en besturing) die de spuisluis, het gemaal en de vispassage aanstuurt. Met dit systeem kan de hoeveelheid in te laten zeewater worden beheerst door de vispassage Oostoever deels of geheel dicht te zetten. Daarnaast kan door middel van spuien met de spuisluis Oostoever de zouttong worden teruggedrongen. Tenslotte, als deze maatregelen onvoldoende effect hebben of niet mogelijk zijn, kan het gemaal Oostoever in werking worden gesteld.

Zijn alle gemalen, die malen op de Amstelmeerboezem, vispasseerbaar?

Het beleid van het hoogheemraadschap vereist dat alle nieuwe gemalen visvriendelijk zijn. Dit betekent dat er een vispassage wordt aangelegd, of dat pompen visvriendelijk passeerbaar moeten zijn. Een visvriendelijke pomp is zo gemaakt dat de vis zonder verwondingen door de pomp heen kan zwemmen tijdens het verpompen van water. 

Speelt dit project een rol in de huidige ontwikkelingen van de klimaatverandering?

Naast de verbetering van de vismigratie zorgen de maatregelen, en met name het gemaal, tegelijkertijd ervoor dat de Amstelmeerboezem voorbereid is op de verwachte zeespiegelstijging en de ontwikkelingen van het klimaat. Door klimaatverandering en zeespiegelstijging zal het steeds moeilijker worden om op natuurlijke wijze (spuien) het waterpeil van de Amstelmeerboezem te reguleren. Volgens de huidige klimaatscenario’s zal binnen de komende 50 jaar daarom ook een gemaal nodig zijn om het waterpeil van de Amstelmeerboezem te reguleren. Echter, de klimaatscenario’s worden steeds actueler, waardoor het gemaal Oostoever wellicht eerder zal moeten worden ingezet voor de waterbeheersing. Door het maatregelpakket wordt behalve wateroverlast ook verzilting tegengegaan. Met een gemaal zal de kans op het incidenteel af moeten voeren van relatief brak water uit het Balgzandkanaal naar de zoetere Schermerboezem, wanneer onvoldoende water via de spuisluis kan worden afgevoerd (zoals bijvoorbeeld in het najaar 2023), ook afnemen. Ook geeft het geautomatiseerde waterbeheersysteem betere sturingsmogelijkheden, zodat zuiniger kan worden omgegaan met het (zoet)water.

Wanneer is het project Verbetering natte infrastructuur Noordkop geslaagd? 

Het duurt enige jaren voordat er conclusies kunnen worden getrokken over het effect van de verschillende maatregelen op de visstand en de verschillende doelsoorten. Daarom vindt er na de aanleg monitoring (onderzoek) plaats naar de visstand en de doelsoorten. De doelsoorten voor dit project zijn: paling (glasaal) en driedoornige stekelbaars. Daarnaast kunnen ook andere soorten die leven in zoet- en zout water van deze voorzieningen gebruikmaken. 

Wordt er met de eilandjes in het Amstelmeer de hafjes bedoeld die recent zijn hersteld?

Ja, dat klopt. De oorspronkelijke eilandjes zijn door wind en water weggezakt en weggespoeld. Door het aanbrengen van stortstenen op de voormalige eilandjes zijn hafjes gecreëerd, waarin voor de vissen paai- en opgroeiplaatsen zijn ontstaan. Door de verdediging met stortstenen zullen de hafjes in de tijd aanslibben, waardoor hoogwater vluchtplaatsen voor vogels ontstaan.