Rietoevers en exoten

Rietoevers

Riet werd vroeger vooral gezien als oeverbescherming. Deze taak heeft het nog steeds. Maar we zien rietoevers  tegenwoordig ook als verblijfplaats voor veel planten en dieren. Ook zijn het zogenaamde 'ecologische verbindingszones' en verbinden ze gebieden met elkaar waardoor dieren op zoek kunnen naar andere verblijf- en broedplaatsen. Wij beheren en onderhouden 1.200 kilometer rietoever. Het onderhoud doen we gefaseerd waarbij jaarlijks ongeveer een derde van het totaal wordt gemaaid.

Riet beschermt de oevers van wegen en dijken. Is het vanwege de doorstroming nodig, dan maken we de rietkragen smaller waardoor water meer ruimte heeft. Zo niet, dan laten we riet zoveel mogelijk staan en beheren we het op een manier waar de waterkwaliteit en de ecologie zo veel mogelijk profijt van hebben.

Invasieve Exoten

Steeds meer krijgen we te maken met exotische (water)planten. Dit zijn planten die van nature niet in ons land voorkomen en die zich erg thuis voelen in onze omgeving. Bijvoorbeeld de Grote Waternavel. Exoten groeien snel en verdringen 'inheemse' begroeiing en zijn daarmee dus slecht voor de biodiversiteit. Omdat ze explosief kunnen groeien kunnen ze ook de wateraan- en afvoer belemmeren. U kunt ons helpen door geen planten uit uw vijver in de sloot uit te zetten.

Heeft deze informatie u geholpen?