Onderzoek Deltares leidt niet tot herkomst dinoterb
Kennisinstituut Deltares heeft geen bron gevonden voor de stof dinoterb die was gevonden in het gebied van HHNK. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat het middel nog in gebruik is. Ook blijken uit de data-analyse geen duidelijke fouten in de data. Dat concludeert het onafhankelijke kennisinstituut op basis van grondig onderzoek naar mogelijke verklaringen en bronnen voor de stof, dat het instituut deed. Deltares beveelt aan nog drie mogelijkheden te onderzoeken. HHNK gaat aan de slag met deze aanbevelingen en blijft vol inzetten op waterkwaliteit.
Deltares doet in haar rapport de volgende aanbevelingen:
- Onderzoeken of uit het verleden mogelijk opgeslagen dinoterb in de waterbodem door beroering vrijkomt;
- Steekproeven nemen of dinoterb uit mogelijk industrieel of menselijk gebruik instroomt in de rioolwaterzuivering;
- Extra analyse zodra dinoterb in reguliere metingen wordt aangetroffen, om mogelijke variaties in toekomstige metingen uit te sluiten.
HHNK gaat aan de slag met deze aanbevelingen en blijft vol inzetten op het verbeteren van de waterkwaliteit.
Jos Beemsterboer, portefeuillehouder integraal waterbeheer landelijk gebied bij HHNK: "De aanwezigheid van een verboden stof zoals dinoterb, jaren nadat de stof niet meer gebruikt is, maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om met alle partijen te blijven werken aan de waterkwaliteit. Dat is een gezamenlijke opgave. Waarbij het uitgangspunt wat ons betreft moet zijn: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. HHNK gaat onverminderd door met de aanpak van de Kaderrichtlijn Water (KRW) en zet in op bronaanpak, het voorkomen van vervuiling en reductie. Daarnaast is een extra impuls voor waterkwaliteit in voorbereiding. HHNK zal partijen hierbij nadrukkelijk aanspreken op hun rol."
Flinke impuls aan schoon water
HHNK heeft als ambitie dat in 2027 al het water in zijn beheergebied schoon en gezond is en voldoet aan de KRW-normen. Dat is een stevige uitdaging en niet geheel haalbaar. Het is sterk afhankelijk van onder andere de voedselrijkheid, met de natuurlijke stoffen stikstof en fosfor. Ook speelt de historische belasting van de bodem mee bij de opgave om de doelen te halen. Sinds 2009 werkt HHNK al volop aan de gezamenlijke opgave van de KRW om de waterkwaliteit te verbeteren. Door onder andere de invloed van landbouw en andere menselijke activiteiten op het water te minimaliseren en de vismigratie te bevorderen. De afgelopen twee jaar is er een breed politiek en maatschappelijk besef gegroeid dat er meer nodig is om de KRW-doelen in 2027 te halen. Daarom bereidt HHNK een extra pakket maatregelen voor. Zwaarwegend in deze maatregelen zijn onder andere het verminderen van emissies, het actualiseren van de herkomst van stoffen als stikstof en fosfor, het verminderen van indirecte lozingen en uiteraard de inzet van het eigen instrumentarium.
Over het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van HHNK uitgevoerd door het gerenommeerde en onafhankelijke onderzoeks- en kennisinstituut Deltares. Aanleiding voor dit onderzoek was dat uit metingen van HHNK is gebleken dat op diverse plaatsen de sinds 1998 verboden stof dinoterb in het oppervlaktewater is aangetroffen. Het onderzoek omvatte literatuuronderzoek, gesprekken met betrokken partijen en experts, in kaart brengen van mogelijke verspreidingsroutes, analyse bestaande dinoterb data. Verschillende organisaties hebben kennis aangedragen, zoals Wageningen Environmental Research, RIVM en Ctgb, CML – Leiden Universiteit en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het rapport is door een externe klankbordgroep, bestaande uit RIVM, ILT en CML, voorzien van feedback.
Volledige rapport beschikbaar
Het volledige onderzoeksrapport kunt u onderaan deze pagina downloaden.
Over HHNK
HHNK is wat betreft de waterkwaliteit verantwoordelijk voor het regionale oppervlaktewater en de zuivering van rioolwater. Daarnaast werkt HHNK elke dag aan de bescherming van het land tegen het water, tegen wateroverlast en watertekort, voor schoon en gezond oppervlaktewater en voor veilige (vaar)wegen. Dit doen wij in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal: Hollands Noorderkwartier. Meer informatie over de aanpak schoon en gezond water is te vinden op www.hhnk.nl/gezond-water
Zie ook
- Lees voor Bronnenonderzoek dinoterb (rapport Deltares) met ReadSpeaker docReader
- Lees voor Infographic Kwaliteitsmanagementsysteem met ReadSpeaker docReader
- Lees voor Infographic Kwaliteitssysteem en accreditatie met ReadSpeaker docReader
- Lees voor Infographic Verantwoordelijkheden in de keten van gewasbeschermingsmiddelen. met ReadSpeaker docReader