De grondwaterstand is het niveau waarop het water staat in de grond. Het peil is niet overal hetzelfde en kan ook veranderen. Bijvoorbeeld als het veel regent, droog is, of als er in je buurt grondwateronttrekking plaatsvindt. Daarom zijn er regels voor het onttrekken van grondwater.

Grondwaterpeil in je buurt

Als je wilt weten wat het grondwaterpeil in je buurt is, kun je dat zelf meten. Als je gemeente een grondwatermeetnet heeft, kun je het daarin opzoeken. Let er dan wel op dat het grondwaterpeil op een bepaalde plek anders kan zijn dan op het dichtstbijzijnde meetpunt van het grondwatermeetnet.

Klimaatverandering

De afgelopen jaren hebben we periodes van ongekende droogte gehad. Er zijn op meerdere plekken in Noord-Holland zware regenbuien gevallen en zeer natte winters geweest. Deze gebeurtenissen hebben gevolgen voor de grondwaterstand. Ze zijn een gevolg van de klimaatverandering en naar verwachting gaan deze gebeurtenissen zich vaker voordoen. De gemeenten, de provincie en het hoogheemraadschap zetten zich in voor ruimtelijke adaptatie om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Deze inzet maakt Noord-Holland weerbaarder tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het voorkomen van de gevolgen van klimaatverandering wordt steeds lastiger. Daarom is het als eigenaar van een huis met een tuin belangrijk om zelf ook wat te doen. Kijk wat jij in en om je tuin kunt doen om je steentje bij te dragen op de pagina Wat kan je zelf doen tegen wateroverlast?

Slootwaterpeil en grondwater

Het hoogheemraadschap regelt het waterpeil in de sloten en vaarten. In ons gebied heeft de grondwaterstand weinig invloed op het waterpeil in de sloot, omdat de bodem in West-Nederland slecht water doorlaat. Ook hebben veel sloten en grachten een houten beschoeiing of stenen kademuren waar het water bijna niet doorheen kan. Als het veel regent kan daardoor de grondwaterstand heel hoog zijn, terwijl het peil in de naastgelegen sloot goed is. Dan ontstaan al bij een kleine regenbui nieuwe plassen op het land. Het verlagen van het waterpeil in de sloot heeft dan geen effect.

Vergunning grondwateronttrekking en infiltratie

Voor grondwateronttrekkingen, -bemalingen en infiltraties moet bij het hoogheemraadschap een vergunning worden aangevraagd of een melding worden gedaan. In de Waterschapsverordening is aangegeven wanneer een melding voldoende is. Voor onttrekkingen en infiltraties die daar niet onder vallen, moet je een vergunning aanvragen.

Beleid voor grondwaterbeheer

Ons beleid voor grondwaterbeheer staat in het grondwaterbeleidskader. We willen dat er op een duurzame manier wordt omgegaan met het grondwater. We houden hierbij rekening met de omgeving en zorgen dat we weten waar we op moeten letten.