De Waterschapsverordening bevat de regels die wij hanteren om onze watergangen, waterkeringen en wegen te beschermen. Rond deze sloten, dijken en wegen zijn verschillende zones (werkingsgebieden) bepaald en voor elke zone gelden weer andere regels. 

De Waterschapsverordening berust op artikel 2.5 van de Omgevingswet en vervangt de vroegere Keur.

Wijzigingen Waterschapsverordening 2025

Op 17 december heeft het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap wijzigingen van de Waterschapsverordening vastgesteld. De wijzigingen treden per 1 januari 2025 in werking en daarom heet deze: de Waterschapsverordening 2025. Tot die datum blijft de huidige Waterschapsverordening van kracht. De oude regelgeving blijft gelden voor vergunningaanvragen die vóór 1 januari 2025 zijn ingediend.

Voorafgaand aan dit besluit zijn de voorgenomen wijzigingen ter inzage gelegd. Vanaf 7 oktober 2024 was er gedurende zes weken de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Wij hebben tijdens de inspraakprocedure zienswijzen ontvangen. In de Nota beantwoording zienswijzen is een overzicht opgenomen van de binnengekomen zienswijzen, voorzien van de reactie daarop. De indieners van zienswijzen ontvangen persoonlijk bericht over de beantwoording van hun zienswijzen. 

De rood gemarkeerde tekst is verwijderd uit de Verordening. De groen gemarkeerde tekst is gewijzigd of nieuw toegevoegd. Graag wijzen wij u er op dat de regels uit de Waterschapsverordening in samenhang gelezen moeten worden met de werkingsgebieden/beperkingengebieden. Sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet (per 1 januari 2024) is het namelijk verplicht om aan elke regel die een overheid oplegt, een gebied te koppelen waar die regel geldt. Dit noemen we beperkingsgebieden of werkingsgebieden. Dit kunt u vinden op Regels op de kaart

Vanaf 1 januari 2025 is de geconsolideerde versie van de Waterschapsverordening 2025 te raadplegen op de website www.overheid.nl. De tekst is ook toegevoegd als pdf-document onderaan deze pagina onder het kopje Documenten en links.

Thema laaggelegen gebieden uit Waterschapsverordening 2025

In de wijzigingen van het ontwerp van de Waterschapsverordening waren regels opgenomen over het thema laaggelegen gebieden. Op 3 december heeft ons dagelijks bestuur besloten om het thema laaggelegen gebieden voor nu te verwijderen uit het voorgestelde besluit wijzigingen Waterschapsverordening. 

Het thema wordt onderwerp van de volgende actualisatie: de Waterschapsverordening 2026 – die naar verwachting van kracht wordt op 1 januari 2026.

Meer informatie hierover kunt u teruglezen in het nieuwsbericht van 9 december 2024. 

Het Omgevingsloket

In het Omgevingsloket kunt u bij het onderdeel Regels op de kaart zien welke regels gelden op een locatie. Via dit onderdeel kunt u regels, beleid en informatie over de omgeving bekijken. 

Op diezelfde website vindt u ook de Vergunningcheck. Daarmee controleert u of u een of meer vergunningen nodig heeft voor uw plan. Let op: sommige activiteiten moet u vooraf bij de overheid melden, zelfs als daar géén vergunning voor nodig is. Ook dat kunt u achterhalen met behulp van de Vergunningcheck. Via het Omgevingsloket kunt u vervolgens ook uw officiële aanvraag of melding indienen.

Onderhoudsverordening

Bepalingen over de onderhoudsverplichtingen in ons beheergebied vindt u in de Onderhoudsverordening.  

Jaarlijkse wijzigingen

De Waterschapsverordening wordt jaarlijks geactualiseerd. 

De wijzigingen gaan jaarlijks op de eerste dag van het jaar in en worden bekendgemaakt door publicatie in het Waterschapsblad. De wijzigingen worden eerst in ontwerp gepubliceerd en liggen gedurende zes weken ter inzage. U kunt vanaf de dag waarop het ontwerpbesluit ter inzage is gelegd gedurende zes weken uw zienswijze(n) indienen bij het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap. Het college van dijkgraaf en hoogheemraden stelt een Nota beantwoording zienswijzen vast, waarin wordt gereageerd op de ingebrachte zienswijzen. Uw zienswijze kan leiden tot wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit. Het hoogheemraadschap kan tijdens de behandeling ook zelf nog (ambtshalve) inhoudelijke wijzigingen aanbrengen. Diegenen die een zienswijze hebben ingediend worden op de hoogte gesteld over hoe met hun zienswijze is omgegaan. Tot slot wordt er een besluit genomen om de definitieve wijzigingen vast te stellen. 

Vragen

Heeft u vragen over de Waterschapsverordening? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Op werkdagen tussen 8:00 tot 17:00 uur kunt u ons telefonisch bereiken op het algemene telefoonnummer: 072 582 8282. 

Documenten en links

Zie ook