Bestuurlijke vragen 2022
Cassatie (2)
Welke rechtsvraag is voor u doorslaggevend geweest om cassatie in te stellen? En is er een document waaruit dit blijkt? Wij zien in de door u aangevoerde cassatiegronden geen enkele fundamentele rechtsvraag in het belang van de rechtseenheid of rechtsontwikkeling. Het Gerechtshof Amsterdam heeft in zijn tussenarrest van 26 juli 2022 partijen in overweging gegeven om deze procedure alsnog in der minne te schikken. Bent u daartoe bereid? (Peter Vonk en Chris Streefkerk, 24 november 2022)
Visput Andijk (2)
Bent u het met ons eens dat HHNK voortvarender invulling had kunnen geven aan de toezegging om in contact te treden met de visvereniging? De vereniging heeft zelf onderzoek laten uitvoeren naar de oorzaak van de vissterfte. Deelt HHNK de conclusies van het vislab in Wageningen en het lab van ATI Aquaristik over de waterkwaliteit in de omliggende sloten en wat doen we om deze te verbeteren? (Frank Frowijn, 7 november 2022)
Uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake zoutschade bij bloembollenkwekerij
Naar aanleiding van zoutschade bij een bloembollenkwekerij in de Zijpe zijn er rechtszaken geweest. Het Gerechtshof heeft HHNK en de gemeente Schagen veroordeeld tot het betalen van ongeveer € 300.000. Is HHNK in hoger beroep gegaan? Hoe en wanneer wordt het Algemeen bestuur op de hoogte gesteld van dit soort uitspraken? Hoe en wanneer is dit in financiële stukken terug te vinden, en past dit binnen de spelregels van de kadernota budgetbeheer? (Leo Dickhoff, 10 oktober 2022)
Wateronttrekkingsputten
Als er droogte is beregenen boeren hun land met oppervlaktewater of grondwater. In dat laatste geval onttrekken ze dus (schoon) grondwater uit de diepere lagen. Maar pompen ze het ook terug en houden ze ook maximaal de wateroverschotten vast? Waarom wordt ook het terugbrengen van tijdelijke overschotten niet op grote schaal gepromoot? Zou dit kansrijk kunnen zijn en hoe is men te verleiden? HHNK is bevoegd gezag voor grondwateronttrekkingen voor beregening. Hoe vult HHNK deze taak in en hoe wordt er toezicht gehouden op vergunde/gemelde onttrekkingen? (Peter Vonk, 9 oktober 2022)
Cassatie
Waarom heeft HHNK beroep in cassatie bij de Hoge Raad ingesteld tegen het arrest van het Hof Amsterdam van 15 juni 2021 (inzake De Boer HHNK)? Wat zijn de kosten? Wie heeft hiertoe besloten? Zijn er meer geschillen te verwachten? Hoe vaak is HHNK in de afgelopen vijf jaar eiser tot cassatie geweest? Lopen er op dit moment zaken in hoger beroep bij het Hof Amsterdam? Hoeveel zaken zijn er op dit moment voor de rechtbank aanhangig? Is een normenkader voor het instellen van hoger beroep en cassatie wenselijk? Zou voor cassatie geen goedkeuring van het Algemeen Bestuur nodig moeten zijn? (Peter Vonk en Chris Streefkerk, 27 september 2022)
Gasreductie SDI
Heeft u vanuit de doelstellingen en maatregelen uit het Klimaat- en energieprogramma eerder onderzoek gedaan naar gasreductie en/of sluiting van de SDI? Zijn er wat u betreft enkel financiële overwegingen bij de keuzes rond gasreductie op de SDI? Waarom is er vanuit financieel oogpunt niet eerder naar gasreductie gekeken? Gaven de problemen in Groningen en de oorlog in Oekraïne geen aanleiding om (met spoed) te kijken naar mogelijkheden voor gasreductie op de SDI? Waarom wel of waarom niet? Kunt u het onderzoek over de 15%-gasreductie met het CHI delen? Zo nee, waarom niet? (Eva Tannehill, 20 september 2022)
Visput Andijk
In de Visput in Andijk heeft vissterfte plaatsgevonden. Staat de Visput in verbinding met HHNK-water? Heeft de visvereniging antibiotica gebruikt? En heeft personeel van HHNK de Visput bezocht? (De vereniging bestrijdt deze drie punten.) Hoe is de waterkwaliteit in de omliggende sloten? Heeft HHNK deze sloten recent gemaaid? Heeft dit de mogelijkheid verkleind dat deze sloten zouden kunnen bijdragen aan het verhelpen van de vissterfte? Kan de problematiek in de Visput zich inmiddels ook al hebben verplaatst naar de omliggende sloten? Hoe wordt de toezegging gestand gedaan dat HHNK samen met de vereniging kijkt naar een oplossing voor de vissterfte? (Frank Frowijn, 20 september 2022)
Geborgde zetels
Wat is de inschatting van de Unie van Waterschappen over de planning en het vervolgtraject ten aanzien van de geborgde zetels? Is het wetsvoorstel ingevoerd met ingang van de komende verkiezingen? Wat is de uitkomst van het gesprek tussen gedeputeerde Loggen en de drie dijkgraven van de Noord-Hollandse waterschappen over de afvaardiging van de categorie Ongebouwd? Hoe kunnen HHNK en de provincie ervoor zorgen dat er bij de toewijzing van de zetels voor de categorieën Ongebouwd en Natuurterreinen vanuit de hele breedte van de achterban wordt geworven? (Luuk Zaal, 14 september 2022)
Gebruik privé-e-mailadressen
Op onze website staat bij twee leden van het dagelijks bestuur uitsluitend een privé e-mailadres vermeld. Bent u met ons van mening dat dit ongewenst is gelet op de wet- en regelgeving? Wilt u ervoor zorgen dat alle via de privé-e-mailadressen gevoerde correspondentie volgens de regelen der kunst gearchiveerd wordt? (Arnold Langeveld, 10 september 2022)
Vlaggen en spandoeken op eigendommen HHNK
Heeft HHNK toestemming gegeven voor het ophangen van protestvlaggen en -spandoeken? Onderneemt HHNK – in navolging van Rijk, provincies en gemeenten – actie om de protestvlaggen en -spandoeken aan eigendommen van HHNK te verwijderen? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet? Welk risico loopt HHNK wanneer geen actie wordt ondernomen? (Franke Hoekstra, 7 september 2022)
Kunstduin Tata Steel IJmuiden BV
Tata Steel IJmuiden B.V. wil een kunstduin opwerpen met een kern van staalslak. In de staalslak kan ook het zeer giftige chroom-6 worden gevonden. Onze fractie vindt dat onrustbarend. De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet afgegeven. Bent u daarmee bekend? Is HHNK om advies gevraagd? Heeft HHNK een zienswijze ingediend op het ontwerp van de vergunning? Zo nee, waarom niet? Is de bescherming van het grond- en oppervlaktewater tegen chroom-6 voor u reden om bezwaar te maken tegen de vergunning? (fractie PvdA, 29 juli 2022)
Vervuild slootwater Polder De Drieban
Vorig jaar hebben wij vragen gesteld over vervuild slootwater in polder De Drieban in Hem. Klopt het dat bepaalde overschrijdingen het afgelopen jaar geen verbeteringen laten zien? En kunt u dit verklaren? Maken boeren en/of telers in dit gebied gebruik van het Landbouwportaal? Zo ja, op welke wijze? Wat kunt u zeggen over het effect? Wilt u de problematiek, gezien de stagnerende ontwikkeling, met klem onder de aandacht brengen van het Rijk, de Provincie en de sector? Of heeft u andere ideeën om het tij te keren? (Luuk Zaal namens WN, AWP, NT en PvdA, 18 juli 2022)
Uitstoot giftige stoffen uit biogasinstallaties
In Trouw lazen wij het artikel 'Waterschappen stoten giftige stoffen uit met ‘groene’ biogasinstallaties'. Is dit ook het geval bij HHNK, of juist niet? En zo ja, wat gaan we hier aan doen en hoe ernstig is het? (Peter Vonk, 24 mei 2022)
Afsluiting autoverkeer Wheredijk
Het fiets-/brommerpad over de Wheredijk is afgesloten voor auto’s. Is dit besluit genomen na een adequaat participatieproces? Hoe zag dat eruit? Heeft u de bewoners gewezen op de rechtelijke mogelijkheden die gevolgd kunnen worden om dit besluit te bestrijden? De afweging is gemaakt op formele juridische gronden, maar hier zou feitelijk gewoonterecht uitsluitsel moeten hebben gegeven. Heeft u alles gedaan om praktische oplossingen te vinden, zoals een eenzijdige afsluiting (doodlopende weg) met keerlussen? Acht u het genomen besluit rechtvaardig en proportioneel (doel en middelen)? (Peter Vonk, 18 mei 2022)
Verkeerssituatie Schardam
Welke maatregelen heeft HHNK de afgelopen jaren genomen om de verkeersveiligheid op de dijk in Schardam te bevorderen? Welke snelheidsbeperkende maatregelen zijn mogelijk en bent u bereid deze binnen afzienbare tijd te realiseren? Bent u bereid om door middel van proefopstellingen op maat gesneden oplossingen te vinden voor de onwenselijke en onveilige verkeerssituaties?
HHNK is ook eigenaar van de buitendijkse Burgerwoudweg in Schardam. Door een kleine ophoging van deze weg zou een groot deel van de wateroverlast voor de naastgelegen camping kunnen worden voorkomen. Bent u daartoe bereid? (Luuk Zaal, Piet Oudega en Franke Hoekstra, 1 mei 2022)
Vislood
Waterschap AGV heeft onlangs extra voorwaarden verbonden aan de verhuur van visrechten aan de sportvisserij. Zijn deze regels - verbod op vissen met lood, niet vissen bij vismigratievoorzieningen, vissen uitzetten alleen met schriftelijke toestemming - eveneens onderdeel van het op te stellen visbeleid van HHNK? Worden ze opgenomen in de betreffende verordening én de eerstvolgende herziening van de vispachtcontracten? Wilt u ook andere waterbeheerders stimuleren deze regels over te nemen? In de greendeal 'Sportvisserij loodvrij' is vastgelegd dat de sportvisserij in 2027 gestopt is met het vissen met lood. Wat is de stand van zaken? Wanneer is de eerstvolgende herziening van de vispachtcontracten? (Franke Hoekstra, 22 april 2022)
Bouwen op de dijk in Den Helder
Mag er op de dijk in Den Helder gebouwd worden nadat deze verhoogd en verbreed is? De ontwikkelaar geeft aan dat HHNK achter deze plannen staat. Werkt HHNK mee aan het realiseren van woningen op een Zeewering van de 1e categorie? Komt er een CHI-voorstel? (Jacob Avis, 21 april 2022)
Schade aan pand Nieuwlandersingel Alkmaar (2)
Waarop baseert u uw stellige uitspraak dat de gemeente Alkmaar zich niet achter de bewoners heeft geschaard? Bent u van mening dat HHNK zich niet achter de bewoners moet scharen? Wat bedoelt u met: “Het imago wordt geschaad als onrechtmatig belastinggeld zou worden uitgegeven”? Is uw uitspraak in de Alkmaarsche Courant over “toegenomen en zwaarder geworden verkeer dat voorbij dendert” gebaseerd op onderzoek? Kunt u aangeven wanneer en hoe baggerwerkzaamheden door de gemeente Alkmaar schade hebben aangericht? Is deze schade naar uw mening verhaalbaar? Heeft HHNK bij overname van de baggerverplichting ook de verantwoordelijkheid voor in het verleden veroorzaakte schade overgenomen? Kunnen de leden van het CHI inzage krijgen in het dossier? (Arnold Langeveld, 17 april 2022)
Pachtbeleid en dierenwelzijn
In hoeverre houdt HHNK in zijn pachtbeleid rekening met veroordeelde verwaarlozers en mishandelaren van dieren? Staan er bepalingen in ons pachtbeleid om dit soort (potentiële) pachters uit te (kunnen) sluiten? Hebben we de afgelopen jaren meldingen ontvangen van mogelijke dierenmishandeling en/of verwaarlozing door pachters? Zo ja: hoe is daarop gereageerd? (Luuk Zaal, 15 april 2022)
Texelse duinen
Voldoet het hoge uitkijkduin bij de TESO-haven aan de normen van waterveiligheid? Worden de strekdammen langs het Noordzeestrand in de beoordeling meegenomen? Zo nee: waarom niet? In de Texelse duinen, die in beheer zijn bij Staatsbosbeheer, wordt steeds meer actieve verstuiving toegestaan. Is dat ook toegestaan in de waterkerende duinzone? Hoe hoog is de eerste duinenrij tussen paal 9 en 12? Wat is de streefhoogte? Zou het niet beter zijn om het zand meer op het strand of tegen de duinenrij vast te houden? (Arie Lap, 6 april 2022)
Energiekosten (2)
Theoretisch is een business case denkbaar waarin de opgewekte stroom lokaal wordt omgezet in waterstof die opgeslagen kan worden om op andere locaties op een ander tijdstip gebruikt te worden. Is een dergelijke business case bekeken? En is concreet berekend of deze haalbaar is op dit moment? Is er al een business case bekeken vanaf het moment dat al onze zonneparken operationeel zijn? (Ton Hertogh, 1 april 2022)
Handhaving HHNK bij crises
In tijden van crisis heeft de overheid, in dit geval HHNK, een regelende en handhavende rol. Er is enige regie nodig en niet elke burger kan zelf maar een beetje aan de gang gaan, bijvoorbeeld met eigen pompen bij wateroverlast. Heeft HHNK in dit kader genoeg handhavende capaciteit en bevoegdheid? Of moeten we bij 'burgerlijke ongehoorzaamheid' c.q. 'eigengereid gedrag' terugvallen op de politie of gemeentelijke boa's? (Peter Vonk, 24 maart 2022)
Verkeerssituatie Galggouw Broek in Waterland
Bent u bekend met de huidige verkeerssituatie aan de Galggouw? Bent u bereid om vanwege de vele verschillende (kwetsbare) weggebruikers, de hoge verkeersdruk en de smalle breedte van de weg de maximumsnelheid terug te brengen naar 30 km/u en/of andere snelheidsbeperkende maatregelen te nemen? En op welke termijn? (Luuk Zaal, 17 maart 2022)
Schade aan pand Nieuwlandersingel Alkmaar (1)
Aan een pand in Alkmaar is schade ontstaan door werkzaamheden van het hoogheemraadschap. Bent u met ons van mening dat HHNK de schade aan de woning moet vergoeden en zelf de claim bij de verzekering in moet dienen? En dat wij in deze zaak flinke imagoschade dreigen te lijden als wij er niet voor zorgdragen dat deze zaak snel afgewikkeld wordt? (Arnold Langeveld, 5 maart 2022)
Contract Gazprom
Wat houdt u tegen om met onmiddellijke ingang het gascontract met Gazprom op te zeggen? Kunt u op korte termijn in kaart brengen wat het opzeggen van het contract zal betekenen en hoe dit op te vangen is? (Peter Vonk, 25 februari 2022)
Riool- en Waterzorgheffing
Er gaat bij gemeenten wat veranderen met de invoering van de Riool- en Waterzorgheffing. Deze heffing bevat ook componenten op het gebied van de waterzuivering en het watersysteem. Wat is uw opvatting omtrent deze nieuwe rioleringswetgeving? Kunnen gemeenten landeigenaren verplichten om het regenwater wat zij ontvangen op hun perceel zelf te bergen? Hoe verhoudt deze heffing zich met de Waterschapsbelastingen (watersysteem- en zuiveringsheffing)? (Leo Schagen, 15 februari 2022)
Mogelijke verontreiniging Marker Wadden
Bij de aanleg van de Marker Wadden is bagger klasse B aangebracht die eigenlijk klasse A had moeten zijn. Het Markermeer valt onder Rijkswaterstaat, maar wij laten water van het Markermeer in. Welke stoffen zijn er geloosd en welk effect kan dit hebben op de waterkwaliteit? Zijn er risico’s voor mensen, (water)vogels en vissen? Is er overleg tussen RWS en HHNK over dit onderwerp? Worden wij actief geïnformeerd? Hoe worden wij betrokken bij de effecten die het verwijderen van de waterbodempartij teweeg kan brengen? (Leo Schagen, 8 februari)
Ontwerpprojectplan Waterwet Katwoude
In het Ontwerpplan Katwoude staat dat de meekoppelkans van een doorlopende, vrijliggende fiets- en wandelverbinding is komen ter vervallen in verband met de vergunningsvoorwaarden die het onmogelijk maken om de dijk, als provinciaal monument, verder af te graven dan strikt noodzakelijk voor waterveiligheid. Hoe zit dit precies? Als een fietspad echt niet kan, is het dan niet mogelijk om tenminste een wandelverbinding mogelijk te maken? In hoeverre voorziet het projectplan in inrichtingsmaatregelen ter bevordering van de biodiversiteit? (Peter Vonk, 6 februari 2022)
Onderzoek Uitdam
Kunt u beargumenteerd aangeven welke bevindingen en conclusies uit het onderzoeksrapport u niet (helemaal) onderschrijft? Welke bestuurlijke onderwerpen komen aan de orde in de commissie De Zeeuw? Wordt de aanbeveling van een kwaliteitscommissie en een escalatiemechanisme (in de toekomst) ook ingebouwd in het proces van andere ingewikkelde projecten? Welke lessons learned kunnen nu al worden meegenomen in het omgevingsmanagement en het participatiebeleid en/of bij (toekomstige) participatieprocessen van HHNK? Gaat u gevolg geven aan het advies om ook andere passende oplossingen in de pilot aan de orde te laten komen? En aan het advies om in soortgelijke gevallen een 'iteratief proces' in te richten? (Frank Frowijn, Peter Vonk en Franke Hoekstra, 6 februari 2022)
Energiekosten (1)
In de gecombineerde commissievergadering van 3 november 2021 heeft onze fractie zijn verwondering uitgesproken over het feit dat de energiekosten niet als aparte post in de begroting zijn opgenomen. Na de vergadering heeft mevrouw Borgers toegezegd om medio januari een overzicht te produceren van de energiekosten over de periode 2018-2021. Dit tijdstip is gepasseerd. Graag vernemen wij wanneer het overzicht gereed is. (Ron Wiese, 3 februari 2022)
Invasieve exoten
Kunnen wij met een lager budget ook de doelstelling halen om in 2030 volledig muskusratvrij te zijn? Waarom ligt de bestrijding van de muskusratten bij de waterschappen, terwijl de bestrijding van andere schadelijke exoten, zoals de Amerikaanse rivierkreeft, de Japanse duizendknoop, de wolhandkrab en de watercrassula, bij andere instanties ligt en hiervoor geen beleid bestaat bij HHNK? (Ron Wiese, 31 januari 2022)
Verkoop PWNT aan Nijhuis Saur
In de knipselkrant lazen wij dat PWN de commerciële dochteronderneming PWNT verkoopt aan Nijhuis Saur Industries. HHNK werkt al geruime tijd samen met PWN, onder meer in het kader van het project 'Ge(o)zond Water'. Heeft de verkoop van PWNT consequenties voor de voortzetting van het onderzoek en zo ja welke? (Ron Wiese, 31 januari 2022)
Behoud rietoevers bij aanleg afmeerconstructies
Bij de aanleg van steigers sneuvelen nogal eens rietoevers. In de watervergunning is expliciet opgenomen dat de bestaande rietkraag intact moet blijven of moet worden hersteld. Hoe wordt dit gecontroleerd? Hoe vaak worden door HHNK herstel- of aanlegwerkzaamheden verricht en wie neemt de kosten hiervoor op zich? Hoe vaak is in 2021 gecontroleerd op de staat van de rietoevers na aanleg van steigers en wat waren hiervan de uitkomsten? (Luuk Zaal, 26 januari 2022)
Bijstellen belastingtarieven
Waterschap Scheldestromen gaat de tarieven bijstellen vanwege de nieuwe gegevens over de WOZ-waardeontwikkeling. Hoe zit dit plaatje eruit bij HHNK? Is dit te differentiëren naar woningen en niet-woningen (bedrijfsleven)? (Peter Vonk, 12 januari 2022)