Bestuurlijke vragen 2021

Loodvrij vissen

Wilt u een persbericht opstellen en verspreiden waarin u vissers oproept om geen lood meer te gebruiken? Zo'n persbericht doet recht aan de discussie in het CHI en past bij onze rol als Maatschappelijk Verantwoorde Overheid. (Peter Vonk, 16 december 2021)

Verruiming kwijtschelding

Het kabinet heeft besloten voor gemeenten en waterschappen de mogelijkheid te creëren om voor AOW-gerechtigden en volledig arbeidsongeschikten per 1 januari 2022 de vermogensnorm met maximaal € 2.000 op te hogen. Bent u voornemens het CHI voor te stellen tot deze verruiming over te gaan? (Gerard Meuwese, 7 december 2021)

Maatregelenpakket Kaderrichtlijn Water/Gezond Water 2022-2027

Diverse vragen over onder meer de meet- en monstermethode, voorraadvorming van gebiedseigen zoet water in de ondergrond, een landelijke aanpak voor grondwaterbeheer en de mogelijkheden van handhaving en andere bestuursrechtelijke instrumenten als bestuursdwang. (Leo Schagen, 7 december 2021)

Niet-ontvankelijkheid bezwaren

Komt het voor dat u bezwaren niet ontvankelijk verklaart omdat de termijn (iets) overschreden is? Zo ja, wil HHNK hier in de toekomst s.v.p. soepel mee omgaan? (Peter Vonk, 29 november 2021)

Vis en waterkwaliteit

We hebben per waterlichaam streefbeelden voor de waterkwaliteit. Zou het mogelijk zijn om de waterkwaliteit (in een waterlichaam) te verbeteren door iets aan de visstand te veranderen, bijvoorbeeld door bepaalde vissoorten af te vangen of uit te zetten, de sport - en beroepsvissers hierbij een (eventueel betaalde) rol te geven? Ziet u mogelijkheden voor enkele pilots? (Peter Vonk, 27 november 2021)

Totstandkoming en besluitvorming regionale verdringingsreeks

Klopt het dat u werkt aan een (herziene) regionale verdringingsreeks? Kunt u de inhoud, het proces en de samenwerking toelichten? Waarom vindt de besluitvorming plaats in D&H en niet in het CHI? Hoe verloopt het besluitvormingsproces bij andere waterschappen? Kunt u beamen dat de verdringingsreeks impact heeft op belangrijke thema’s waarvoor het CHI kaders stelt zoals bijvoorbeeld energie(transitie), watertekort, droogte, strategie IJsselmeer en veenweide/bodemdaling? Is het niet wenselijk om de input vanuit het CHI mee te kunnen nemen naar regionale en landelijke tafels? (Luuk Zaal, 26 november 2021)

Aanbesteding rwzi's

Bent u bekend met het artikel 'Aannemerstrio voor renovatie en onderhoud waterzuiveringen' (NHD, 12 september)? Klopt dit? Wordt dit nog toegelicht in de commissie BMW of in het CHI? Waarom worden alle RWZI’s genoemd? Hoe staat dit in verhouding tot het zoveel mogelijk lokaal aanbesteden? Worden hier lokale onderaannemers bij ingeschakeld en zijn hier afspraken over gemaakt? (Elly Koning-Bruijn en Gerard Meuwese, 2 november 2021)

Maaibeleid Texel

Waarom worden de extra maaibeurten op Texel niet meer door de eigen dienst uitgevoerd? Hoeveel keer maait de ingehuurde loonwerker de betreffende waterlopen en wat zijn de kosten? Zijn lokale medewerkers van HHNK met gebiedskennis betrokken geweest bij de voorbereiding en besluitvorming, en zo ja: hoe? Past dit in het maaibeleid van HHNK? (Arie Lap, 1 september 2021)

Zeesluis Edam

In uw persbericht over het schilderwerk aan de Zeesluis Edam staat dat er op 3 september aandacht besteed wordt aan de waterlinies door middel van wandeltochten. Past dit binnen de geldende COVID-regels? Wat is het financiële plaatje bij dit evenement? Ontvangt HHNK een vergoeding voor de kosten? Waar kunnen we terecht bij HHNK om activiteiten voor de bruggen en sluizen te faciliteren? (Ronald van Schoorl, 31 augustus 2021)

Bouwen op Marker Wadden

Uw college heeft steeds het standpunt ingenomen dat het IJssel- en Markermeer als zoetwater- en drinkwaterbuffers onaantastbaar moeten zijn. Vandaag lazen wij een artikel in het NHD, waarin Tweede Kamerleden zich voorstander betonen van woningbouw in het Markermeer, als oplossing voor de toenemende ruimteclaims in Nederland. Wij vinden het zeer verontrustend dat dit idee leeft in politiek Den Haag. Bent u op de hoogte van deze ideeën? Wilt u hier zo snel mogelijk een standpunt over innemen en dit ook met de pers delen? Wilt u het CHI van deze acties, de reacties en het vervolg op de hoogte houden? (Jacob Avis, 24 augustus 2021)

OneWorld

Via de dagelijkse Nieuwsbrief HHNK lazen wij een artikel met als titel 'George Soros maakt met zijn geld ook in Nederland radicaal gedachtegoed mainstream'. Daarin stond dat ook HHNK een financiële bijdrage zou verstrekken om OneWorld op de been te houden. Klopt deze bewering? (Jacob Avis en Elly Koning-Bruijn, 18 augustus 2021)

Wateroverlast juni 2021

In de CHI-vergadering van 23 juni heeft u toegezegd eind augustus met een evaluatie van de wateroverlast van 18 juni te komen. Er zijn verder geen afspraken gemaakt over de onderzoeksvragen en de uitvoering van het onderzoek. In het NHD van 1 juli viel te lezen dat u mogelijk bijeenkomsten voor gedupeerden gaat organiseren. Wilt u het CHI vroegtijdig meenemen en op de hoogte houden van de formulering van de onderzoeksvragen, de opzet van het onderzoek, de methodiek en het tijdpad? (Arnold Langeveld, 5 juli 2021)

Kanoroutes Schagen

In Schagen ligt een aantal mooie kanoroutes waar goed gebruik van wordt gemaakt. De meeste routes liggen er goed bij en de tevredenheid over een recent aangelegde nieuwe steiger is groot. Helaas zijn sommige plekken op de aangegeven routes bijna niet meer begaanbaar. Rietkragen belemmeren de goede doorgang voor de kanovaarders. Wilt u de begaanbaarheid van de routes periodiek controleren en verbeteren zodat in ieder geval tijdens het seizoen de routes goed bevaarbaar zijn? (Frank Frowijn, 5 juli 2021)

Verticale drainage

Ten behoeve van de woningbouw wordt steeds vaker verticale drainage toegepast. In gebieden met zoute kwel en wanneer de drains door klei- en veenlagen worden heen geplaatst kan verticale drainage een risico opleveren voor de grondwater- en oppervlaktewaterkwaliteit. Voor het toepassen van verticale drainage geldt geen vergunningplicht. De CDA-fractie is van mening dat perforaties in gebieden met zoute kwel zo spoedig mogelijk vergunning-/meldingplichtig zou moeten worden. Kunt u daar een tijdpad voor aangeven? Kan dit worden meegenomen bij het actualiseren van de regelgeving in het kader van de Omgevingswet? (Frank Frowijn, 5 juli 2021) 

Gebiedsprogramma Laag Holland

Tijdens de themasessie over Veenweidegebieden/Laag Holland op 28 april is afgesproken dat D&H de beleidsvoornemens van HHNK zou formuleren, zodat een kader kon worden gesteld voor de inbreng van HHNK richting het Gebiedsprogramma Laag Holland. Wilt u deze notitie aan ons toesturen? (Wim Hamers, 25 juni 2021)

Vaarwegen

De provincie Noord-Holland is het bevoegd gezag voor het regionale vaarwegbeheer. De provincie beheert zelf 250 km aan vaarwegen, maar heeft het beheer van 100 km aan vaarwegen aan ons uitbesteed. Waarom? Vaarwegbeheer is geen kerntaak van ons. Bent u voornemens om dit beheer op termijn af te stoten? Zo nee: waarom niet? Welke werkzaamheden betreft het? Welke kosten maken we en welke financiële bijdrage ontvangen we hiervoor? (Luuk Zaal, 24 juni 2021)

Peilbesluit Burkmeer

In de CHI-vergadering van 12 mei vroeg de heer Swaag hoe het participatieproces bij de totstandkoming van het Peilbesluit Burkmeer is verlopen. De heer Schenk antwoordde dat hem geen negatieve signalen bekend waren en dat alle ingekomen zienswijzen van buiten het gebied afkomstig waren. Maar de mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze is iets anders dan een participatieproces. Daarom nogmaals de vraag: Is er sprake geweest van een participatieproces? Hoe zag dit eruit? Hoe is het verlopen? En wat waren de resultaten en bevindingen? (Arnold Langeveld, 18 juni 2021)

Baggeren en klimaatadaptatie

Tijdens het baggeren van de Beemsterringvaart, zo'n zes jaar geleden, is er te veel bagger uit de kant weggenomen. De met riet begroeide walkanten zijn daardoor niet meer stabiel en de rietschoot ligt los. Is de afstemming tussen vaarbeheer en rietschootbeheer in onze organisatie optimaal? Is het baggerbeleid niet te veel gericht op de hoeveelheid bagger in plaats van op kwalitatieve maatstaven zoals waterkwaliteit, beheer van oevers, voorkomen van afkalving en dijkstabiliteit? Is er voldoende toezicht bij baggerwerken? En wilt u ons uitnodigen om samen met u na te denken over de wijze van baggeren, met name in het buiten-/veenweidegebied, meer klimaatadaptieve maatregelen en de mogelijkheden om ons sterk te maken voor Nature Based Solutions? (Leo Schagen, 31 mei 2021)

Peilbesluiten

Tot voor kort kon men via de HHNK-website de peilbesluiten in ons gebied inzien. Sinds kort is dit niet meer bij alle peilbesluiten mogelijk. Is er een mogelijkheid om alle peilbesluiten in te zien, zonder deze eerst op te moeten vragen? Bij een peilbesluit in mijn omgeving wordt niet langer het zomer- en winterpeil genoemd, maar een boven- en ondergrens. Wanneer is dit gewijzigd en is dit met alle partijen voldoende gecommuniceerd? Er zijn vaak aanzienlijke verschillen tussen het ‘theoretische’ peil uit het peilbesluit en het daadwerkelijke peil. Worden de peilen regelmatig nagemeten, voordat ze opnieuw worden vastgesteld? (Arie Lap, 31 mei 2021)

Dieselolieopslag datacenters

Op het datacentercomplex op Agriport staan ca. 150 dieselaggregaten en in de bijbehorende opslagtanks bevindt zich ongeveer 200.000 tot 300.000 liter dieselolie. Welke voorzorgsmaatregelen zijn er genomen? Welke voorschriften gelden er voor een dergelijke grote hoeveelheid diesel en brandstof en wordt daar op toegezien? Zijn de risico’ s voor de omgeving in kaart gebracht? (Jacob Avis, 25 mei 2021)

Datacenters (3)

Met PWN is per datacenter een maximale capaciteit koelwater afgesproken. Kunt u deze maximumcapaciteit met ons delen? U stelt dat het geloosde brijnwater geen nadelige invloed heeft op de oppervlaktewaterkwaliteit. Bedoelt u daarmee de kwaliteit van de watergangen in ons beheergebied? Dit brijnwater wordt in de watergangen vermengd met oppervlaktewater. Dan wordt dit oppervlaktewater toch zouter? Wat zijn de effecten op de waterkwaliteit, het waterleven en de verzilting? Hoe kan het dat de Medemblikkervaart geen onderdeel is van onze zoetwatervoorraad? Wat verstaat u onder 'onze zoetwatervoorraad'? Welke route legt het geloosde water af richting gemaal Leemans? (Luuk Zaal, 14 mei 2021)

Feitenrelaas Uitdam

De dijkverbetering in Uitdam-Dorp zoals geformuleerd in het advies van de Deltacommissaris is aanmerkelijk duurder dan een asverschuiving met een uitvoering in grond. Door zijn bemiddeling is er echter wel € 10 miljoen aanvullende financiering beschikbaar gekomen. De onafhankelijke MER-commissie zegt daarover: "Voor de module Uitdam-Dorp is het uitgangspunt 'sober en doelmatig' op basis van dit advies in een ander perspectief geplaatst." Hoe wordt het verschil tussen de financiering en de kosten (€ 2 tot 5 miljoen) gefinancierd? (Peter Vonk, 12 mei 2021)

Actie 'Het regent tonnen'

Bent u bekend met de actie 'Het Regent Tonnen'? Bent u het met de CDA-fractie eens dat zo’n actie – die bijdraagt aan klimaatadaptatie door de burger zelf, aan meer waterbewustzijn bij de burger en aan een betere participatie van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt – zowel nuttig als sympathiek is? Bent u bereid om te onderzoeken of ook in onze regio een dergelijke actie te organiseren valt? (Frank Frowijn, 8 mei 2021)

Grote lozers

Hoeveel meetbedrijven en tabelbedrijven zitten in de top 50 van grote lozers en wat is het totale aantal vervuilingseenheden? Hoeveel van deze bedrijven hebben een vorm van voorzuivering? Wat voor soort bedrijven betreft het en waar zijn ze gevestigd? (Ron Wiese, 21 april 2021)

Koelwaterlozingen datacenters

Welke temperatuur heeft het te lozen koelwater? Als deze hoger of lager is dan het oppervlaktewater, is er dan sprake van thermische verontreiniging? Wat zijn dan de gevolgen voor het waterleven en de waterkwaliteit? Wordt dit gemonitord en zijn hierover afspraken gemaakt met de datacenters? Welke consequenties heeft het zout in het koelwater voor de verzilting en voor de veedrenking? Hoeveel ppm bevat het lozingswater? Welke andere stoffen worden er aan het koelwater toegevoegd en geloosd? Is er aanvullende regelgeving nodig? (Elly Koning-Bruijn namens Natuurlijk BBW, AWP, Lijst Meuwese-Avis en CDA, 20 april 2021)

Datacenters (2)

Hoe is HHNK betrokken bij vergunningverlening voor datacenters? Wat is de looptijd van de vergunningen? Wat is het maximale aantal dagen dat koelwater mag worden gebruikt? Welke plaats hebben datacentra in de verdringingsreeks? Welke stoffen bevat het gebruikte koelwater en wat is de temperatuur? Hoe en waar wordt het gebruikte koelwater geloosd en wat zijn de effecten? Hoe beïnvloedt het gebruik van koelwater de zoetwatervoorraad, de verzilting en de bodemdaling in ons gebied? Welke invloed heeft de komst van datacenters op de noodzaak van dijkversterkingen? (Luuk Zaal, 13 april)

Datacenters (1)

Vandaag bereikte ons zowel via WNL als via het NHD nieuws over de datacenters in de Wieringermeer, ook in relatie tot HHNK. Er werd een brief van de provincie aan onder andere de gemeente Hollands Kroon aangehaald. Heeft u een afschrift van deze brief ontvangen? Zo ja, wilt u deze brief delen met het algemeen bestuur? (Jacob Avis, 30 maart 2021)

Locaties met mismatch van elektriciteit

HHNK moet in de toekomst plaatselijk zowel veel elektriciteit blijven inkopen als elektriciteit blijven terugleveren aan het net. Kunt u een overzicht geven van de top 15 à 20 locaties met het grootste verbruik (inclusief het type installatie) en/of opwekking (inclusief verdeling in aandeel WKK, zonnepanelen en windmolens) van elektriciteit in 2020? En van het verwachte toekomstbeeld over 3 à 5 jaar (na sluiting van de SDI)? (Theo Breedijk, 22 maart 2021)

Gebiedsontwikkeling Wieringermeer (2)

In de beantwoording van mijn eerdere vragen (december 2020) gaf u aan dat de drie betrokken partijen tijdens het proces om te komen tot het Gebiedsplan een aantal 'ontwikkelprincipes' hebben bepaald. Nieuwe initiatieven in het gebied zouden hieraan worden getoetst. Is dit gebeurd? Voor HHNK was het belangrijkste principe: 'waterneutrale realisatie van plannen'. Toetst HHNK na realisatie van de plannen daadwerkelijk of aan de kwalitatieve en kwantitatieve eisen is voldaan? (Arnold Langeveld, 22 februari 2021)

Wet FIDO

Een waterschap mag geen geld lenen om te beleggen. Dit is geregeld in de wet FIDO, financiering decentrale overheden. Maar we mogen natuurlijk wel geld lenen om (voorgenomen) uitgaven te doen. Dus wat let ons om te profiteren van de huidige negatieve rente? Een negatieve rente van 0,1% levert over € 1 miljard € 1 miljoen op. (Peter Vonk, 20 februari 2021)

Waterplan (WBP6) en participatie

Komt het nieuwe Waterplan (WBP6) in de geest van de Omgevingswet tot stand? Hoe ziet het proces eruit? Hoe is de participatie geregeld? Wie worden geconsulteerd en waarom? Welke overwegingen heeft u gehad bij de keuze voor een (door het coronavirus) beperkte inzet op het consultatieproces? Wordt de participatie gemeten en wordt de inbreng gerubriceerd? Kan de inbreng open en transparant voor iedereen in beeld worden gebracht? Wordt weer ingezet op bouwstenen? Zo ja, op welke? En kan dit traject mede als pilot dienen voor (eventueel) nieuw participatiebeleid? (WN, AWP en NT, 15 februari 2021)

Toegang terrein datacenters Agriport

In een artikel in het NHD over Agriport A7 lazen wij dat een medewerker van HHNK, die een gemaal op het terrein van Microsoft kwam controleren, door de bewaking werd weggestuurd. Klopt dit verhaal? Wie is de eigenaar van de pompopstelling? Wie is verantwoordelijkheid voor het waterpeil op dit terrein? Hoe is de toegangsregeling voor medewerkers van HHNK? Kunnen situaties als deze in de toekomst voorkomen worden? (Jacob Avis, 15 februari 2021)

Vervuild slootwater Hem

Rond de percelen van een agrariër in polder de Drieban zijn de afgelopen jaren diverse normoverschrijdingen van pesticiden geconstateerd. Kunt u deze kwalificeren en kwantificeren? Is er een relatie tussen de aangetroffen pesticiden en de sierteelt? Hoe is over de problematiek gecommuniceerd met de teler en met de Provincie? Hoe verhouden de overschrijdingen zich tot de doelstellingen van de KRW, tot onze eigen ambities en de biodiversiteit? Welke vervolgacties of verbetermaatregelen zijn er nodig? Kan het Landbouwportaal hierin een stimulerende rol vervullen? (Sjon Wagenaar namens WN, AWP, PvdA en NT, 10 februari 2021)

Dijkbeheer rond natuurgebied De Nek

Op de dijk rond het natuurgebied De Nek, tussen Schellinkhout en Wijdenes, heeft HHNK begin januari het schapengaashekwerk en de palen weggehaald. Dit kan leiden tot een verstoring van de rust door mensen en honden. Waarom is dit gedaan? Hoe past dit in ons beleid ten aanzien van de biodiversiteit? Is er contact geweest met de beheerder van het natuurgebied? Welke maatregelen neemt u om verstoring te voorkomen? (Franke Hoekstra, 2 februari 2021)

Belastingdruk agrariërs

Waarom is de belastingdruk voor agrariërs in ons gebied naar verhouding de hoogste van heel Nederland? Welke mogelijkheden biedt het nieuwe belastingstelsel om deze belastingdruk meer gelijk te trekken met die voor agrariërs binnen andere waterschappen? Wilt u bij de aanbieding van de begroting 2022 aan het algemeen bestuur een voorstel doen om dit te realiseren? (Frank Frowijn en Simon Ruiter, 2 februari 2021)

Geotextiel (2)

Het gebruik van geotextiel kan leiden tot het vrijkomen van microplastics in het milieu. Wat doet HHNK om de verspreiding van resten geotextiel te voorkomen of te bestrijden? Bij hoeveel waterbouwprojecten is er in de afgelopen twee jaar gebruik gemaakt van geotextiel? Kunt u een indicatie geven van de gebruikte hoeveelheid geotextiel? Welke alternatieven zijn er voor het gebruik van geotextiel? Heeft u de afgelopen twee jaar overwogen om deze alternatieven toe te passen? (Luuk Zaal, 19 januari 2021)

Schade door dieren en rapport 'Kwaliteit afstromend hemelwater'

Onderkent u dat in het buitengebied in toenemende mate sprake is van overlast en schade aan watergangen en waterkeringen door knaagdieren en rivierkreeften? Is bekend hoe groot deze schade is? Wat doet HHNK om overlast en schade door dieren te bestrijden? Kan dit onderwerp ter verkenning worden geagendeerd in de Commissie Water & Wegen?

Bent u bekend met het STOWA-rapport Kwaliteit afstromend hemelwater in Nederland (2020). Kan dit rapport gedeeld worden met het CHI? Hoe monitort HHNK het afstromende hemelwater? Wat betekent dit rapport voor de vijf regionale uitvoeringsagenda's (Visie op Ruimtelijke adaptatie)? (Arnold Langeveld, 17 januari 2021)

Afvalwatermonitoring COVID-19

Bij de wekelijkse post ontvingen we de brief van de Unie van Waterschappen en de Minister over de landelijke afvalwatermonitoring COVID-19 op rwzi's. Kan HHNK voldoen aan de vraag van de Minister? Wanneer vindt de bemonstering op onze rwzi's zeven keer per week plaats? (Peter Vonk, 8 januari 2021)