Aanpak bij de bron
PFAS horen niet thuis in water en bodem
PFAS-stoffen komen bij productie en gebruik via afvalstromen terecht in het milieu. Ook in de bodem van land en water. Dat is zorgelijk, want PFAS-stoffen zijn giftig en breken niet of nauwelijks af.
Aanpakken bij de bron
Jaarlijks verschijnen wereldwijd miljoenen nieuwe chemische stoffen. Veel van die stoffen eindigen vroeg of laat in het water of de bodem en blijken later schadelijk. Veel van die nieuwe niet-natuurlijke stoffen zijn zeer zorgwekkende stoffen. Deze ontwikkeling is zorgelijk en een bedreiging voor goede kwaliteit van het oppervlakte-, grond- en drinkwater. Waterschappen pleiten daarom voor bronaanpak en strenger toelatingsbeleid: voorkom dat risicovolle stoffen belanden in water en bodem.
Steun voor voorstel verbod op PFAS
PFAS zijn giftig en komen bij gebruik en via afvalstromen terecht in het milieu. Ook in de bodem van land en water. Dat moet stoppen. Daarom steunt HHNK het voorstel van de watersector om de productie en het gebruik van PFAS volledig te verbieden. En wel zo snel mogelijk en zonder uitzonderingen.
Wat doet HHNK?
Zolang PFAS wettelijk gebruikt mag worden, blijft de aanpak van de bronnen nodig. HHNK kan vergunningen voor het lozen op het oppervlaktewater verlenen. Voor lozingen op de riolering geeft adviseren we het bevoegd gezag, de gemeente of provincie. Voor onderzoek naar en de aanpak van de bron maken we gebruik van de mogelijkheden die we bij vergunningverlening, toezicht en handhaving hebben. Landelijk is afgesproken dat vergunningen regelmatig worden bekeken en waar nodig geactualiseerd.
Als blijkt dat zeer zorgwekkende stoffen worden gebruikt of vrijkomen bij bedrijfsprocessen, kunnen we vergunningen voor lozingen aanscherpen. Vanaf 1 januari 2024 geldt een wettelijke rapportageverplichting voor zeer zorgwekkende stoffen (ZZS). Op dit punt worden de vergunningen al aangescherpt. Met toezicht en handhaving kunnen we controleren of bedrijven zich aan de vergunningsvoorwaarden houden. De omgevingsdiensten, gemeenten en de provincie maken ook gebruik van de mogelijkheden rond vergunningverlening, toezicht en handhaving.