Zaanstad neemt beheer wegen over van HHNK
Per 1 januari 2025 dragen we een aantal wegen in Zaanstad officieel over aan de gemeente. Op donderdag 12 december is hiervoor de overeenkomst ondertekend door wethouder Wessel Breunesse van Zaanstad en hoogheemraad Arnold Langeveld van HHNK. Deze overdracht betekent dat Zaanstad voortaan verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van deze dijkwegen buiten de bebouwde kom. HHNK richt zich op veilig, schoon en voldoende water en stoot om die reden de wegentaak af.
In 2015 zijn de wegen in beheer van het hoogheemraadschap bínnen de bebouwde kom van de gemeente Zaanstad al aan de gemeente overgedragen. Nu volgt 17 kilometer aan wegen búiten de bebouwde kom. Er is overeenstemming bereikt over de voorwaarden van de overdracht. De geplande overdracht omvat het eigendom, beheer en onderhoud van de wegen en alles dat daarbij hoort. Denk aan verharding, bermen, openbare verlichting en verkeersborden. De dijken waarop de wegen liggen blijven in eigendom van HHNK, dus bij werkzaamheden zorgen de overheden voor goede afstemming.
Meer regie over regels en inrichting
Wethouder Wessel Breunesse (openbare ruimte): "Met deze overdracht wordt het beheer van de wegen overzichtelijker. Onze inwoners weten straks precies waar ze terecht kunnen en wat ze mogen verwachten qua kwaliteit van de inrichting. Bovendien krijgen wij als gemeente meer regie over verkeerskundige wensen, zoals snelheidsregimes en de inrichting van deze wegen."
Oude dijkwegen
Een deel van de wegen die worden overgedragen ligt op eeuwenoude dijken zoals de Assendelver- en Westzaner Zeedijk. Dijken met een rijke geschiedenis die is beschreven in 'Het IJ rond', een uitgave van de Kring van Vrienden van de Hondsbossche uit 2020. Een boek dat Arnold Langeveld, portefeuillehouder Waterveiligheid en Wegen, trots overhandigt bij de ondertekening. De Assendelver Zeedijk, Westzaner Zeedijk en de Nieuwe Overdijking beschermden de Zaanstreek en de rest van het Noorderkwartier eeuwenlang tegen het water van het IJ. In 1843 kwamen deze dijken onder toezicht van een nieuw waterschap, de Vereeniging van den Noorder IJ- en Zeedijk, waaraan groene vierkante paaltjes op de dijk herinneren. De functie als zeedijk is vervallen door de aanleg van het Noordzeekanaal in combinatie met de inpoldering van het IJ in 1870-1876. De dijken met de wegen op de kruin bleven als vanouds in beheer bij de waterschappen. Arnold Langeveld: "Het beheer en onderhoud van deze dijkwegen is dus een historisch gegroeide taak die niet past bij de uitgebreide watertaken van het hoogheemraadschap. De dijk blijft van ons, maar de wegen vallen voortaan onder het beheer van de gemeente Zaanstad."
HHNK draagt het beheer van deze wegen over aan Zaanstad:
- Assendelverzeedijk
- Nauerna (toegangsweg)
- Nauerna (fietspad)
- Nauernasche Vaartdijk
- Nieuwe Overdijking
- Noorddijk rijweg
- Noorddijk fietspad
- Noorder IJ- en Zeedijk
- Overtoom
- Pad naar Woudaap
- Vaartdijk
- Westerdijkweg
Onderhoud & kosten
In het kader van deze overdracht zijn de wegen geschouwd en is de onderhoudsbehoefte in beeld gebracht. HHNK heeft vervolgens bij een deel van het areaal onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd om de wegen in goede staat te kunnen opleveren. Zaanstad zal ook een deel van het vereiste onderhoud verrichten en wordt daarvoor financieel gecompenseerd. Ook ontvangt de gemeente een bijdrage in de kosten voor de komende jaren.