Waterbazen tips voor thuis!
Hoe word je een waterbaas?
Kijk hieronder bij onze tips!
Tip 1: Haal tegels uit je tuin
- Haal tegels uit je tuin (staat op hhnk.nl/waterbazen). Door tegels in je tuin te vervangen door groen, kan water op die plek beter de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien.
Onze vlogger Donya neemt een kijkje in watervriendelijke tuin en hoort handige tips:
Tip 2: Zorg voor een schone dakgoot
Zorg voor een schone dakgoot. Indien deze verstopt raakt door bladeren of ander afval, kan hierdoor wateroverlast ontstaan. Maak minimaal 1x per jaar jouw dakgoot schoon (wachtnietopwater.nl)
Tip 3: Zorg voor een schone sloot
Zorg voor een schone sloot als deze aan jouw perceel grenst. De sloot moet de vastgestelde breedte en diepte houden, voor een goede water aan- en afvoer. (https://www.hhnk.nl/slootonderhoud)
Tip 4: Ruim je tuin op
Ruim voor een storm los (bouw)materiaal op, zodat het niet in de sloot waait.
Tip 5: Maak een waterkerend schot
Als het heel hevig regent, is de kans op wateroverlast groter. Water kan dan je huis in stromen. Met een waterkerend schot zorg je ervoor dat er geen water de woning binnen kan stromen. Je plaatst het voor doorgangen zoals een deur voordat er wateroverlast ontstaat. Een schot kan een goed sluitende plank zijn die precies in je deuropening past.
Tip 6: Leg een regenwatervijver aan in je tuin
Tijdelijk regenwater opslaan in je tuin kan heel handig met een regenwatervijver of wadi. Bij neerslag stroomt het water niet direct richting het riool maar het gaat naar de vijver. Dit vermindert ook de kans op wateroverlast op straat. Het water in de vijver verdampt langzaam en zakt vervolgens weg de grond in. Dat is goed voor het grondwaterpeil, de planten en dieren. Ook houdt een regenwatervijver je tuin in de zomer lekker koel, niet verkeerd toch tijdens een warme zomer?
Natuurlijk is de opslagcapaciteit van de vijver beperkt en bij zware neerslag loopt de vijver misschien zelfs over. Je kan daarom nadenken over een overstort, bijvoorbeeld een goot richting een sloot of riolering in de buurt.
Biodiversiteit
Een vijver bevat heel veel kleine insecten en andere dieren en bevordert de biodiversiteit in jouw tuin. Goed om zo je steentje bij te dragen toch? Denk aan flauwe en steile oevers en aan meer diversiteit in planten, zo kunnen dieren makkelijker de vijver in en uit.
Met een vijver heb je dus een prachtig stukje natuur in je tuin. Het is een verrijking van je tuin, goed voor de biodiversiteit en ook nog eens handig om overtollig water in je tuin mee op te vangen.
Tip 7: Gebruik zandzakken
Indien er wateroverlast dreigt, dan kan je zandzakken plaatsen bij openingen zoals een deur. Maak hierbij ook gebruik van schotten of plastic, anders komt het water door de zandzakken heen. (wachtnietopwater.nl)
Tip 8: Geen olie en vet door het toilet
In december als de dagen korter worden en de feestdagen voor de deur staan, is het weer tijd voor oliebollen. Deze lekkernijen kun je natuurlijk halen bij een oliebollenkraam maar ook zelf bakken! Als je kiest voor het laatste en besluit ze zelf te bakken in olie, spoel naderhand het gebruikte vet dan niet door het toilet! Dit vet veroorzaakt namelijk verstoppingen in de rioleringen en pompen. Bewaar de verpakking en giet het vet weer terug na gebruik. Op de website Frituurvet Recycle het! kun je informatie vinden waar je de olie weer kunt inleveren.
Inleveren vet
Je kan frituurvet inleveren bij inleverpunten. Deze zijn ook bij jou in de buurt te vinden. Kijk op: Frituurvet Recycle het!
Tip 9: Check hoe hoog het water bij jou komt
Check op overstroomik.nl hoe hoog het water bij jouw thuis komt tijdens een overstroming en eens te bedenken wat je dan zou doen (wat heb je voor spullen nodig? Wie/ wat neem je mee? Etc.).
Tip 10: Zorg voor een noodpakket
Stel een noodpakket samen, hiermee ben je voorbereid op calamiteiten of noodsituaties. Zoek uit wat je nodig hebt en bewaar het pakket op zolder.
Tip 11: Betreed geen kwetsbaar duingebied
Betreed geen kwetsbaar duingebied (mensen gaan van de gebaande paden en vertrappen het helmgras dat voorkomt dat het duinzand wegwaait).
Tip 12: Graaf of bouw niet op of rondom de dijken
Graaf of bouw niet op of rondom de dijken. Dit kan ervoor zorgen dat een dijk instabiel wordt.
Tip 13: Meld (storm)schade aan dijken
Zie je tijdens een wandeling dat er schade is aan een dijk na een storm over wateroverlast? Meld de schade dan zo snel mogelijk.