Vergunningplicht: wat u moet weten

Voor het uitvoeren van bepaalde activiteiten binnen ons werkgebied is een vergunning verplicht. De vergunningplicht is bedoeld om ervoor te zorgen dat uw activiteiten geen nadelige gevolgen hebben voor de waterveiligheid, het waterbeheer of de waterkwaliteit. Op deze pagina leest u wat de vergunningplicht inhoudt, wat een vergunning is, wanneer u een vergunning nodig heeft en hoe u deze kunt aanvragen via het Omgevingsloket.

Wilt u meer weten over bepaalde activiteiten waarvoor de vergunningplicht geldt? Bezoek dan onze informatiepagina's over activiteiten.

Wat is de vergunningplicht?

De vergunningplicht betekent dat u vooraf toestemming nodig heeft om een bepaalde activiteit uit te voeren. Met een vergunningaanvraag kunnen wij beoordelen of uw activiteit binnen de regels van onze Waterschapsverordening past. Wij kijken ook of er geen negatieve gevolgen ontstaan voor de waterveiligheid, waterkwaliteit of waterkwantiteit. Zonder vergunning mogen deze activiteiten niet worden uitgevoerd.

Wat is een vergunning en wat staat erin?

Een vergunning is het document dat u toestemming van het hoogheemraadschap geeft om een activiteit uit te voeren. In de vergunning staan voorwaarden waar u zich aan moet houden. Deze voorkomen dat uw activiteit negatieve gevolgen heeft voor de waterveiligheid, waterkwaliteit en waterkwantiteit. Zo beschermen we samen het watersysteem.

In een vergunning staat:

  • wat u gaat doen: een duidelijke uitleg van de activiteit;
  • wat belangrijk is voor de plek: de voorwaarden hangen af van de locatie, zoals bij een dijk, watergang of beschermingszone;
  • hoe u het mag uitvoeren: bijvoorbeeld welke materialen of methoden u kunt gebruiken;
  • maatregelen om schade te voorkomen: zoals het beschermen tegen vervuiling of overstromingen;
  • wat u moet controleren en melden: tijdens en na het uitvoeren van de activiteit.

Wanneer heb ik een vergunning nodig?

Niet alle activiteiten binnen ons werkgebied zijn vergunningplichtig. U heeft een vergunning nodig voor activiteiten die risico’s met zich meebrengen voor het waterbeheer. Voorbeelden van activiteiten waarvoor een vergunningplicht kan gelden zijn:

  • lozingen in oppervlaktewater: bijvoorbeeld afvalwater of andere stoffen;
  • bouwwerken plaatsen in of langs watergangen: zoals bruggen of dammen;
  • grondwateronttrekkingen: waarbij water uit de bodem wordt gehaald;

Niet alleen wat u doet, maar ook waar u dit doet, is belangrijk. Zo is bij waterkeringen vaker een vergunning nodig dan op locaties met alleen oppervlaktewater. Is er geen vergunningplicht, dan gelden er vaak wel algemene regels. Vaak is dit in combinatie met een informatieplicht.

Vergunningcheck

Wij adviseren om via het Omgevingsloket altijd de Vergunningcheck te doen. Hiermee kunt u controleren of voor uw activiteit een vergunningplicht geldt en welke andere regels van toepassing zijn.

Hoe vraag ik een vergunning aan?

Het aanvragen van een vergunning doet u via het Omgevingsloket. Hier logt u in met uw DigiD of eHerkenning (voor bedrijven). In het Omgevingsloket moet u:

  • de locatie van uw activiteit aangeven;
  • het formulier kiezen dat bij uw activiteit hoort;
  • de benodigde gegevens invullen en documenten toevoegen, zoals kaarten of rapportages.
  • aangeven hoe u de omgeving heeft betrokken bij uw plannen en hoe zij op uw plannen hebben gereageerd.

Belang van een volledige aanvraag

Een volledige aanvraag is van belang voor een snelle behandeling. Ontbrekende informatie kan ervoor zorgen dat uw aanvraag tijdelijk wordt stilgelegd. Controleer daarom goed of u alle gegevens en documenten hebt toegevoegd. 

Conceptverzoek

Wilt u eerst laten controleren of uw aanvraag compleet is? Doe dan tijdens uw aanvraag eerst een conceptverzoek. Zo voorkomt u dat belangrijke gegevens ontbreken bij uw definitieve aanvraag. 

Meer informatie

Heeft u meer vragen over hoe u een vergunning via het Omgevingsloket kunt aanvragen? Raadpleeg dan het Helpcentrum van het Omgevingsloket voor extra ondersteuning. Wilt u meer informatie over een bepaalde activiteit? Bezoek dan onze informatiepagina's over activiteiten. Daar vindt u een stap voor stap uitleg voor veelvoorkomende activiteiten en welke eisen daar gelden.

Hoe gaat de behandeling van mijn aanvraag?

Procedure

Zodra u uw aanvraag heeft verzonden via het Omgevingsloket, ontvangt u een ontvangstbevestiging. Wij controleren vervolgens of uw aanvraag compleet is. Ontbreekt er verplichte informatie dan zetten wij de behandeling tijdelijk stop totdat u de ontbrekende gegevens heeft aangeleverd. Zodra uw aanvraag volledig is, beoordelen wij of uw activiteit past binnen de regels en of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Richtlijn

Bij de beoordeling van uw aanvraag maken we gebruik van een richtlijn. Dit document biedt ons duidelijke kaders om te beoordelen of uw activiteit voldoet aan de regels en veilig is voor het watersysteem. U kunt de richtlijn inzien via de volgende link: [link naar de richtlijn vergunningverlening].

Termijnen

De termijn voor het behandelen van een aanvraag is standaard acht weken. Soms kan deze langer zijn of worden verlengd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als aanvullende informatie nodig is of uw activiteit complex is. Wij stellen u hiervan op de hoogte.

Kosten

Voor het aanvragen van een vergunning betaalt u kosten. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af van de aard en omvang van uw activiteit. Actuele tarieven vindt u in onze legesverordening.

Let op: Ook als uw aanvraag wordt geweigerd, moet u de kosten voor de aanvraag betalen.

Bezwaar  

Wilt u bezwaar indienen tegen (een beslissing over) een vergunning? Dat kan binnen zes weken na de bekendmaking. Wij publiceren verleende vergunningen op officielebekendmakingen.nl. Hoe u bezwaar kunt maken leest u op de pagina Bezwaar maken tegen een bestuursbesluit.  

Toestemming gebruik eigendom 

Is de locatie waar u de activiteit uitvoert (deels) eigendom van iemand anders? Dan heeft u privaatrechtelijke toestemming nodig van de (mede)eigenaar. Is die (mede)eigenaar het hoogheemraadschap, neem dan contact op met het Team Grondgebruik via ons contactformulier of via ons algemene telefoonnummer 072 582 8282.  

De grondeigendommen van het hoogheemraadschap zijn te vinden op deze kaart:

Veelgestelde vragen

Moet ik altijd een vergunning aanvragen?

Nee, dit hangt af van de activiteit die u wilt uitvoeren en vooral van de locatie. Zo geldt bij een waterkering vaak een vergunningplicht, terwijl dezelfde activiteit op een locatie met alleen oppervlaktewater bijvoorbeeld een informatieplicht kan hebben.

Doe daarom de Vergunningcheck op het Omgevingsloket om te controleren of voor uw activiteit een vergunning verplicht is.

Wat gebeurt er als ik geen vergunning aanvraag?

Als u een vergunningplichtige activiteit uitvoert zonder vergunning, kunnen we (handhavend) optreden. 

Kan ik mijn aanvraag aanvullen nadat ik deze heb ingediend?

Ja, u kunt uw aanvraag aanvullen zolang deze nog in behandeling is via 'Mijn Omgevingsloket'.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u nog vragen of komt u er niet uit? Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier of ons Klantcontactcentrum (KCC) via 072 582 8282

Wij helpen u graag verder. Samen zorgen we voor veilig, schoon en voldoende water!