Vergunningen-, toezicht- en handhavingsbeleid vastgesteld
Zorgen voor veilig, schoon en voldoende water zijn simpel gezegd de taken van het hoogheemraadschap. Voor een goede wateraan- en afvoer onderhouden we watergangen en kunstwerken zoals gemalen en sluizen. Voor de waterveiligheid controleren onze medewerkers regelmatig de dijken en we versterken deze waar het nodig is. Ook zuiveren we het afvalwater en werken we aan het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Kortgezegd zorgt HHNK voor de borging van de waterbelangen in ons beheergebied.
Activiteiten van anderen
Het watersysteem verandert echter steeds. Door veranderingen die HHNK uitvoert, maar ook anderen maken gebruik van het watersysteem of willen hierin of er vlakbij iets aanpassen. Denk aan een dam, beschoeiing of steiger. Ook in dijken willen derden regelmatig werkzaamheden uitvoeren, zoals het aanleggen van kabels en leidingen. Met 1.568 kilometer aan waterkeringen in het beheergebied staan deze soms letterlijk in de weg voor bepaalde ontwikkelingen. Tot slot kunnen activiteiten van anderen leiden tot een aantasting van de waterkwaliteit. Zo dienen bijvoorbeeld lozingen van bedrijven op het oppervlaktewater en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de agrarische sector daarom zorgvuldig te gebeuren.
Vergunningverlening, toezicht en handhaving
Om de waterbelangen goed te borgen is voor veel van de genoemde werkzaamheden een vergunning nodig of geldt een informatie- of meldingplicht of algemene regels. Het niet volgen van de regelgeving bij werkzaamheden en activiteiten kan de waterbelangen aantasten waardoor waterkeringen mogelijk niet meer goed berekend zijn op hun taak, watersystemen niet voldoende het overtollige water kunnen bergen of uit balans raken en de kwaliteit van het water achteruit gaat.
Elk jaar worden bij HHNK door inwoners, bedrijven en ander overheden duizenden verzoeken ingediend om werkzaamheden en activiteiten te mogen uitvoeren in en nabij de waterkeringen en/of watersystemen of die effect (kunnen) hebben op de waterkwaliteit. Helaas worden jaarlijks ook activiteiten uitgevoerd waar geen verzoek voor is ingediend terwijl dit wel nodig was. Door toezicht te houden zorgt HHNK ervoor dat de werkzaamheden en activiteiten volgens de regelgeving worden uitgevoerd. Als dat nodig is, dan treden we handhavend op om dit desnoods af te dwingen.
Beleidsplan
Gemeenten, omgevingsdiensten en waterschappen zijn wettelijk verplicht om één keer in de vier jaar een beleidsplan op te stellen waarin zij aangegeven hoe zijn de instrumenten vergunningverlening, toezicht en handhaving gaan inzetten. Op 3 december heeft HHNK daarom het Vergunningen-, toezicht- en handhavingsbeleid 2025-2029 vastgesteld. In dit beleidsplan staat beschreven welke doelen HHNK binnen de beleidsperiode wil behalen en welke strategie daarvoor wordt gebruikt.
De Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) organisatie van HHNK kan niet alle taken even grondig oppakken. Zo kan bijvoorbeeld niet op alles toezicht worden gehouden. In het beleidsstuk is daarom een prioritering opgenomen die met name gebaseerd is op het risico dat een activiteit de waterbelangen aantast. Indien nodig worden de VTH-werkzaamheden op basis van deze prioritering uitgevoerd.
Vanaf 2025 wordt elk jaar een uitvoeringsprogramma voor de VTH-taken opgesteld. Hierin worden de werkzaamheden en activiteiten beschreven die HHNK dat jaar op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving wil uitvoeren. Naar verwachting zal het uitvoeringsprogramma voor 2025 begin volgend jaar worden vastgesteld door het dagelijks bestuur. Meer informatie over dit programma kunt u dan terugvinden op onze website.
Nieuwsgierig geworden of heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht?
Wilt u het Vergunningen-, toezicht- en handhavingsbeleid 2025-2029 inzien dan kan dat via de volgende link: Waterschapsblad 2024, 27401 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen.
Heeft u plannen om werkzaamheden of activiteiten uit te voeren die mogelijk effect hebben op de waterbelangen? Dan kunt u via de Vergunningcheck nagaan of u hiervoor mogelijk eerste toestemming van HHNK nodig heeft. Op de pagina Vergunningen vindt u informatie over hoe u ons kunt bereiken met vragen hierover.