Verbod: wat u moet weten

Binnen ons beheergebied kunnen bepaalde activiteiten verboden zijn. Dit geldt voor activiteiten die onder specifieke omstandigheden of op specifieke locaties grote negatieve gevolgen hebben voor de waterveiligheid, de waterkwantiteit of de waterkwaliteit. Op deze pagina leest u wat een verbod inhoudt, voor welke activiteiten dit kan gelden en wat u kunt doen als u met een verbod te maken krijgt.

Wilt u meer weten over bepaalde activiteiten waarbij een verbod kan gelden? Bezoek dan onze informatiepagina's over activiteiten.

Wat is een verbod?

Een verbod betekent dat een bepaalde activiteit niet mag worden uitgevoerd. Dit kan zijn omdat:

  • de activiteit op een specifieke locatie niet is toegestaan, of
  • de activiteit onder bepaalde omstandigheden verboden is.

Van een verbod kan niet worden afgeweken, zelfs niet met een vergunning of maatwerkvoorschrift.

Wanneer kan een verbod van kracht zijn?

Het hoogheemraadschap heeft op dit moment slechts in een beperkt aantal gevallen een verbod ingesteld. Voorbeelden van activiteiten waarbij een verbod geldt:

  • Bedrijfsmatige lozingen van huishoudelijk afvalwater: In specifieke wateren geldt een lozingsverbod om de waterkwaliteit te beschermen.
  • Grondwateronttrekkingen voor overige doeleinden: In kwetsbare grondwatergebieden geldt een onttrekkingsverbod om de waterbalans te beschermen.

Deze verboden zijn ingesteld om ernstige risico's voor de waterkwaliteit, waterveiligheid en waterkwantiteit te voorkomen.

Vergunningcheck

Wij adviseren om via het Omgevingsloket altijd de Vergunningcheck te doen. Hiermee kunt u controleren of voor uw situatie een verbod geldt en welke andere regels van toepassing zijn.

Wat kan ik doen bij een verbod?

Wanneer u te maken krijgt met een verbod, is het verstandig om te onderzoeken waarom het verbod geldt. Mogelijke oplossingen zijn:

  • Locatie aanpassen: Overweeg de activiteit op een andere locatie uit te voeren.
  • Omstandigheden wijzigen: Onderzoek of de activiteit onder aangepaste omstandigheden wel mogelijk is.

Neem bij twijfel contact met ons op. Wij denken graag met u mee en bieden advies op maat.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u nog vragen of komt u er niet uit? Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier of ons Klantcontactcentrum (KCC) via 072 582 8282.

Wij helpen u graag verder. Samen zorgen we voor veilig, schoon en voldoende water!