Verantwoordelijk voor grondwater

Heb je overlast van een te hoge of te lage grondwaterstand? Heb je water in de kruipruimte of kelder, optrekkend vocht in de muren of een drassige tuin? Of juist last van problemen met de fundering van je huis? We leggen uit bij wie je terecht kunt met je vraag of klacht.

De eigenaar

Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor je eigen perceel en alles wat erop gebouwd is. Als eigenaar moet je er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat een te veel aan grondwater afgevoerd wordt en dat je kelder waterdicht is (net als je dak). Met vragen en klachten kun je terecht bij je gemeente. Met vragen over grondwaterbemalingen of het oppervlaktewaterpeil kun je terecht bij het hoogheemraadschap.

De gemeente

De gemeente heeft als taak om bij langdurige of telkens terugkerende grondwaterproblemen maatregelen te treffen in het openbaar gebied. Om inzicht te krijgen in de aard van de grondwaterproblemen is het dus belangrijk om jouw klachten bij de gemeente te melden. Daarnaast heeft de gemeente de taak om jou als perceeleigenaar te helpen om overtollig water af te voeren. 

Het hoogheemraadschap 

De taken van het hoogheemraadschap die van invloed kunnen zijn op de grondwaterstand, bestaan uit het vaststellen en beheren van oppervlaktewaterpeilen en het verlenen van toestemming voor grondwateronttrekking en grondwaterbemalingen. 

De provincie

Provincie Noord-Holland verleent toestemming voor een specifieke groep grondwateronttrekkingen die ook van invloed kunnen zijn op de grondwaterstanden. Hieronder vallen de warmtekoude opslag systemen waarbij grondwater wordt verpompt, grondwateronttrekkingen voor drinkwater en grote grondwateronttrekkingen voor de industrie.

Het grondwaterloket

De gemeente zorgt ervoor dat je als burger één aanspreekpunt hebt voor vragen en klachten over grondwater. Dat is het grondwaterloket. Zij hebben actuele gegevens over het grondwater en onderzoeken je klacht. Op basis van de klachten kunnen de gemeenten bepalen of de grondwaterproblemen zich alleen voordoen bij één eigenaar, hoe lang en hoe vaak de problemen zich voordoen. Op basis van de meldingen maakt de gemeente een inschatting van een mogelijke oorzaak van de problemen en bekijkt of het nodig is om het hoogheemraadschap of de provincie te betrekken. De gemeente zorgt dat klachten over grondwater bij de juiste instantie terechtkomen.

Infographic Samenwerking grondwater (Unie van Waterschappen)