Van zuiveringsslib naar groen gas en groen cement

Er gebeurt veel in waterschapland. En wie weet ziet de toekomst er straks heel anders uit als het bedrijf SCW uit Alkmaar de verwachtingen waar gaat maken. Namelijk een stuk groener en meer circulair.

SCW (Super Critical Water), gevestigd in de Alkmaarse Boekelermeer, start deze zomer op industriële schaal met de productie van groen circulair gas uit o.a. ruwe glycerol. Dit restproduct uit de biodieselindustrie wordt superkritisch vergast onder hoge druk en temperatuur. Dit de eerste superkritische vergassingsfabriek ter wereld! Na glycerol is het de bedoeling om plastic en zuiveringsslib te gaan vergassen. Voor plastic loopt momenteel een uitgebreid research programma om hieruit circulair gas te maken dat weer als grondstof voor nieuwe plastic materialen kan worden ingezet. Daarnaast zijn de bij de HVC aangesloten waterschappen van plan een soortgelijk programma voor zuiveringsslib op te starten waaronder slib van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Van eeuwen naar seconden

Naast deze vergassingstechnologie, heeft SCW een tweede revolutionaire technologie ontwikkeld om CO2 dat in het geproduceerde gas zit (=syngas), direct te binden aan gemalen gesteentes (mineralen) die wereldwijd in ruime mate voor handen zijn. Dit natuurlijke proces dat normaal eeuwen duurt, heeft SCW tot seconden terug weten te brengen. Dit proces noemen ze CO2 CLEAN UP. Tijdens dit proces ontstaan poeders waaraan de CO2 gebonden zit en deze poeders dienen als basis voor nuttige producten. Een mooi voorbeeld is de directe toepassing van een van deze poeders voor het maken van cement.

Groen cement

Dat poeder kan als hoofdbestanddeel in dit nieuwe cement worden toegepast. In feite spreek je dan van "groen cement" dat gebruikt kan worden voor het maken van CO2 negatief beton: beton waarin je CO2 permanent hebt opgeslagen. De conventionele manier van cement maken is bijzonder energie-intensief en verantwoordelijk voor 5-9% van de mondiale CO2 uitstoot! Het CO2 CLEAN UP-proces van SCW legt dus CO2 permanent vast in nuttige producten en voorkomt hiermee dat er producten worden gemaakt waarbij veel CO2 vrijkomt. Denk hierbij aan het voorbeeld van het cement en beton. Het hele proces is hierdoor CO2 negatief waardoor de CO2 concentratie in de lucht daadwerkelijk daalt, vandaar de naam CO2 CLEAN UP.

Circulaire bedrijfsvoering

De waterschappen willen graag als eerste dit cement gaan toepassen. Zo kunnen de waterschappen niet alleen bijdragen aan de vermindering van CO2 in de atmosfeer, maar ook een volgende stap zetten naar een circulaire bedrijfsvoering.

Erkenning als groen

Waterschappen produceren ook veel CO2 in het biogas en zouden met deze technologie ook in staat zijn om op grote schaal negatieve emissies te realiseren en trekken samen met SCW op. Maar er zijn twee dingen belangrijk. CO2 uit biogas en syngas moet erkend worden als groen, alleen door het vastleggen van groene uit de atmosfeer onttrokken CO2 kun je negatieve emissies realiseren. Daarnaast moet de technologie van SCW erkend worden als een officiële koolstof terugwinning- en opslagtechnologie evenals de circulaire toepassingstechnologie indien er groen cement van wordt gemaakt. De waterschappen zijn met SCW het gesprek hierover aangegaan met de Rijksoverheid. 

Clean Up-fabriek

Intussen gaat het werk op de Boekelermeer gewoon verder. SCW is van plan om in de eerste helft van 2023 een CO2-mineralisatiefabriek operationeel te hebben die op jaarbasis 15 Kton CO2 permanent kan opslaan. Deze komt aan het Noord-Hollands Kanaal te liggen. Als de verwachtingen uitkomen, kan HHNK in 2023 de eerste groene cementproducten gaan toepassen met CO2 teruggewonnen uit de eigen biogas, direct uit de atmosfeer en op termijn zelfs uit het eigen zuiveringsslib.