Update 26 mei 11:00 uur

Al met al is de maand mei erg nat. De extra regen zorgde de afgelopen dagen op verschillende locaties voor wateroverlast. Afgelopen nacht en deze ochtend was het rustig weer, op een enkele locatie na zijn daardoor in het hele gebied de streefpeilen weer bereikt. Voor vanmiddag is er code geel afgegeven, met mogelijk wind, regen en onweer. Aangezien de waterstanden op peil zijn kunnen we met het watersysteem weer heel wat water opvangen.

Extra materiële inzet is op dit moment niet nodig. We houden onze waterpeilen en waterstanden uiteraard scherp in de gaten. Signaleer je schade aan een gemaal, sluis of andere iets anders wat een goede waterafvoer in de weg zit, neem dan contact met ons op.

Update 25 mei 11:00 uur

Het lijkt een rustige nacht te zijn geweest. In tegenstelling tot de voorspelling van gisteren is de meeste neerslag over het zuiden van ons beheergebied getrokken in plaats van over het noorden. Er is lokaal wel flink wat regen gevallen, er zijn voor zover bekend geen nieuwe situaties van wateroverlast gemeld en gesignaleerd. De extra inzet van materieel niet nodig geweest.

Er wordt nog wat regen voorspeld voor vandaag, dat lijken geen grote hoeveelheden. De verwachtingen voor het weekend zien er redelijk rustig uit, waardoor de peilen (die nu weer iets verhoogd zijn) weer zullen dalen naar het gewenste waterpeil. We blijven alert en voorbereid, en volgen het weerbeeld van het KNMI nauwlettend.

Update 24 mei 18.30 uur

Er is dinsdag 22 mei veel regen gevallen, met name in het Noorden van ons gebied wat heeft geleid tot enorm veel water op het land. Sindsdien is het waterschap vol aan het werk geweest om al dat water weg te werken, daarbij soms ook geholpen door agrariërs zelf. En met resultaat. De peilen dalen, we zitten op of rond het streefpeil waardoor we goed het weekend in gaan. Het watersysteem werkt goed en alle gemalen draaien indien nodig volop.

Dat neemt niet weg dat het voor sommige agrariërs echt problematisch is geweest of nog is, ondanks al die inspanningen. Dijkgraaf Remco Bosma en portefeuillehouder watersystemen landelijk gebied Jos Beemsterboer hebben donderdag het gebied bezocht en met verschillende agrariërs gesproken. Remco Bosma: "Het zal je maar gebeuren dat je land onder water staat en je het gevoel hebt dat het er maar niet snel genoeg van af gaat om je gewassen te redden. We kunnen ons voorstellen dat je dan weer dezelfde wanhoop voelt als in 2021 toen er nog meer neerslag viel in korte tijd. En dat je je dan afvraagt waarom het niet sneller gaat. Voor het afvoeren van zoveel water is helaas tijd nodig, gelukkig is de veiligheid nergens in het geding."

We werken met man en macht, op alle fronten, aan het wegwerken van al dat water. De gemalen draaien op volle toeren, indien noodzakelijk worden er extra pompen en mensen ingezet. En we doen dat ook in overleg met agrariërs die zelf ook pompen hebben geplaatst. Zelf een noodbemaling inzetten? Het plaatsen van een eigen bemaling gaat altijd in overleg met HHNK. Zo houdt HHNK overzicht en kan overlast ergens anders worden voorkomen.

We blijven daarnaast alert en voorbereid en volgen het weerbeeld van het KNMI nauwlettend. Er gaat nog meer regen vallen, we weten helaas niet waar en hoeveel. Maar zodra het kan, handelen we zo snel als mogelijk om het water af te voeren en mogelijke overlast zoveel mogelijk te beperken.  

Update 24 mei 13:00 uur

Na een rustige nacht zijn de sloten redelijk op peil. Niet op streefpeil, het gaat wel de goede kant op. Het weerbeeld laat wel neerslag zien voor komend weekend, waar en hoeveel is nog onduidelijk. Vooralsnog zien we geen extreme pieken. We blijven in opperste paraatheid, houden zowel het weerbeeld als de risicolocaties nauwlettend in de gaten.

We signaleren dat er zonder afstemming met HHNK op diverse locaties trekkerpompen geplaatst worden. Deze pompen zijn niet door HHNK geplaatst en zorgen in sommige gevallen voor onveilige verkeerssituaties. Hier gaat mogelijk op gehandhaafd worden.

Update 23 mei 13:00 uur

De sloten laten een daling van het waterpeil zien. De waterpeilen zijn nog niet op het oorspronkelijke niveau. We blijven in de alarmfase, er komt naar verwachting de komende dagen nog regen aan. We weten uiteraard niet exact hoeveel en waar het valt. We houden de voorspellingen nauwlettend in de gaten en plegen indien nodig extra (materiële) inzet.

Update 22 mei 17:00 uur

De waterpeilen in de sloten zijn hoog door de hevige regenval van afgelopen nacht. Het weer werkt vandaag gelukkig mee en de dalende lijn van het peil is deze middag al ingezet. Het weer voor de komende dagen ziet er gunstig uit, waardoor de daling naar verwachting doorzet. Daar waar een gemaal in storing staat of raakt waardoor de verwachte daling vertraagt, is of wordt een noodpomp geplaatst. Het duurt enkele dagen voordat de streefpeilen weer bereikt zijn.

Update 22 mei 14:00 uur

In de polder Z nabij 't Zand is een extra pomp geplaatst. Hier staat het water dusdanig hoog waardoor het gemaal z'n werk niet goed kan doen. Het water werd daardoor rondgepompt in plaats van weggepompt. Met het plaatsen van een extra pomp in de polder Z, verwachten we het waterpeil op korte termijn voldoende omlaag te krijgen zodat de inliggende bemaling ook weer water kan verpompen.

We laten de waterberging die ook in de polder Z aanwezig is op dit moment ongemoeid, in verband met het broedsel (eieren en jongen) in betreffende waterberging. Indien de pomp niet volstaat wordt de inzet van de waterberging uiteraard heroverwogen.

22 mei 10:30 uur

Afgelopen avond en nacht is er heel veel regen gevallen, plaatselijk zelfs meer dan 100 mm. De meeste regen is gevallen in het gebied van Breezand naar beneden tot Heerhugowaard. Op Wieringen is praktisch niks gevallen. De verschillen zijn dus heel groot. We hebben meerdere dagen nodig om dit water weg te kunnen pompen. Op dit moment zijn we volop aan het inventariseren, wat bekend is:

  • In de sloten staat het water veel hoger dan normaal.
  • Alle gemalen draaien op volle kracht, er is nagenoeg geen storing of uitval.
  • Het water van de landerijen moet via de drainage naar de sloten zakken, dan kan HHNK het water wegpompen.
  • Pas als een gemaal het niet doet, zetten we indien nodig een noodpomp in.

We houden de situatie scherp in de gaten, de gebiedsbeheerders hebben alle waterpeilen goed in beeld. Zekerheidshalve is de crisisorganisatie opgeschaald met extra collega's in de buitendienst.