Thema laaggelegen gebieden uit Waterschapsverordening 2025
Op dinsdag 3 december heeft ons dagelijks bestuur (D&H) besloten om het thema laaggelegen gebieden voor nu te verwijderen uit het voorgestelde besluit wijzigingen Waterschapsverordening. De aanleiding hiervoor is de grote hoeveelheid zienswijzen, ruim 330, die tijdens de inspraakprocedure is ingediend. Het doel van de regels voor het thema laaggelegen gebieden is het voorkomen van afwenteling van wateroverlast bij ophoging van percelen. De indieners van zienswijzen ontvangen na 17 december persoonlijk bericht over de beantwoording van hun zienswijzen.
Vervolg
Het thema laaggelegen gebieden wordt onderwerp van de volgende actualisatie: de Waterschapsverordening 2026 – die naar verwachting van kracht wordt op 1 januari 2026. Het komende jaar gaat HHNK het thema opnieuw onderzoeken, uitwerken en onderbouwen en er opnieuw over besluiten. We onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn die evenrediger of minder belastend zijn, zonder daarbij het achterliggende doel van de regels, het voorkomen van afwenteling van wateroverlast bij ophoging, te verliezen. Zo wordt georiënteerd of het gehele beheergebied kan worden aangewezen als werkingsgebied voor de vergunningplicht. Verder worden de artikelen en/of toelichting verduidelijkt over ophogen = compenseren en wanneer er sprake is van agrarische activiteiten. De indieners van zienswijzen worden, zodra de invulling van participatie bekend is, hierover geïnformeerd. Ook wordt ter advisering het algemeen bestuur (CHI) betrokken bij het nieuwe conceptvoorstel voor het thema laaggelegen gebieden.
Thema laaggelegen gebieden
Sinds de Omgevingswet is het verplicht om aan elke regel die een overheid oplegt, een gebied te koppelen waar die regel geldt. In het ontwerpbesluit van de Waterschapsverordening zijn per polder de 10% meest geïnundeerde percelen bij extreme neerslag als nieuw werkingsgebied opgenomen. Dit zijn per polder de percelen waar tijdelijk het meeste volume aan water op het maaiveld terecht komt bij extreme neerslag. Aan deze percelen is een vergunningplicht gekoppeld voor het ophogen van deze percelen.