Slim maaien voor goed waterbeheer
Voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) werken we aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit. Een belangrijke maatregel voor de KRW is om bij het slootonderhoud een deel van de begroeiing te laten staan, als er ruimte is in het profiel. Door een deel van de waterplanten te laten staan, blijft er ruimte voor waterdiertjes en vissen om te schuilen en zich voort te planten. Ook zorgt de aanwezigheid van waterplanten voor zuurstof in het water. Dat is goed voor de waterkwaliteit.
Door slim te maaien zorgen we voor goede aan- en afvoer van water én dragen we bij aan de ecologische waterkwaliteit en biodiversiteit.
Hoe weet je waar begroeiing kan blijven staan?
HHNK werkt aan een actualisatie van de Legger Wateren 2024, de digitale kaart van het watersysteem met de regels over het onderhoud. Per poldergebied brengen we knelpunten in kaart en berekenen we welk deel van het slootprofiel noodzakelijk is voor goede aan- en afvoer én waar er ruimte is voor waterplanten. Voor de eerste gebieden is de begroeiingsgraad hier nu ook terug te vinden.
Uit de analyses blijkt dat er in veel sloten ruimte is in het profiel om waterplanten te laten staan. Dit wordt op de kaart vastgelegd.
Richtlijnen voor drie typen sloten
Op basis van de nieuwe analyse onderscheiden we drie typen sloten, waarvoor verschillende richtlijnen voor het onderhoud gelden:
- Open sloten hebben een belangrijke regionale functie voor de water aan- en afvoer. Bij het onderhoud voor de schouw mag hier maximaal 10% van de waterplanten blijven staan (5% per kant).
- In matig begroeide sloten is meer ruimte voor waterplanten en mag maximaal 20% van de waterplanten blijven staan (10% aan weerszijden).
- Plantenrijke sloten zijn vooral lokaal van betekenis voor de water aan- en afvoer en hebben veel ruimte in het profiel voor waterplanten. Hier mag bij het onderhoud maximaal 50% van de waterplanten blijven staan.
Als er meer begroeiing mag blijven staan, is het ook mogelijk om het onderhoud meer gefaseerd uit te voeren. Bijvoorbeeld het ene jaar de ene slootkant en het volgende jaar de andere kant.
HHNK gaat zelf werken volgens de nieuwe richtlijnen waar wij zelf het onderhoud uitvoeren. De nieuwe richtlijnen voor het onderhoud gelden verder voor boeren en particulieren die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van sloten, maar ook voor andere eigenaren zoals Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en gemeenten.
Invoering per gebied
De zorgvuldige actualisatie van de legger kost tijd. Daarom worden de nieuwe richtlijnen voor slootonderhoud dit vanaf 2024 per gebied ingevoerd. Voor de volgende gebieden zijn de analyses klaar en verwerkt in de legger:
- Uitgeester- en Heemskerkerbroek
- Assendelft
- Westzaan
- Westerkogge
- Hoorn
- Drieban.
Voor deze zes gebieden gelden vanaf 2024 de aangepaste richtlijnen voor het onderhoud en voor de schouw.
De komende jaren werken we aan de actualisatie van de andere gebieden. Eind 2026 zijn de nieuwe richtlijnen voor onderhoud voor het hele beheergebied (56 gebieden) beschikbaar. Het doel is dat Slim maaien in 2027 binnen ons hele beheergebied wordt toegepast. Zo werken we samen aan verbetering van de ecologische waterkwaliteit en biodiversiteit.