Onderhoud van watergangen en kunstwerken: wat u moet doen
Het beheer van watergangen en kunstwerken zoals bruggen en duikers is belangrijk voor een veilig en gezond watersysteem. Goed onderhoud voorkomt wateroverlast, verstoppingen en ecologische schade, en zorgt ervoor dat water vrij kan stromen. Om dit mogelijk te maken, hebben wij duidelijke onderhoudsrichtlijnen opgesteld en vastgelegd in onze Waterschapsverordening.
Op deze pagina leest u wanneer deze richtlijnen op u van toepassing zijn, wat u precies moet doen om hieraan te voldoen en hoe u problemen of beperkingen tijdig aan ons kunt melden. Met deze richtlijnen werken wij samen aan schoon, voldoende en veilig water voor iedereen.
Wanneer bent u verantwoordelijk?
U bent verantwoordelijk voor het naleven van deze richtlijnen als u:
- grond bezit, gebruikt en/of wilt herinrichten langs watergangen;
- nieuwe watergangen, bruggen of dammen aanlegt;
- onderhoud uitvoert aan bestaande watergangen of kunstwerken.
Actiepunt: Controleer of uw werkzaamheden of plannen invloed hebben op het kunnen uitvoeren van onderhoud van watergangen en kunstwerken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het plaatsen van constructies, aanpassingen in het ontwerp, of het uitvoeren van werkzaamheden in of nabij watergangen.
Wat moet u doen?
De specifieke acties die u moet ondernemen, zijn afhankelijk van hoe het onderhoud plaatsvindt:
Onderhoud vanaf de oever
- Controleer of er voldoende vrije ruimte is langs de watergang:
- Bij watergangen smaller dan 4 meter: zorg voor een strook van minimaal 5 meter vrije en berijdbare ruimte aan één zijkant.
- Bij watergangen van 4 tot 6 meter breed: zorg voor minimaal 5 meter vrije en berijdbare ruimte aan beide zijkanten.
- Ruimte voor voertuigen: Controleer of er bij splitsingen en hoeken voldoende ruimte is voor onderhoudsvoertuigen om te draaien (draaicirkel van 21 meter). Is dit niet mogelijk? Zorg voor een draaiplaats.
- Houd voldoende afstand tussen constructies: Zorg dat er bij constructies minimaal 5 meter vrije ruimte is tussen de constructies, zodat onderhoud met de maaikorf mogelijk blijft. Als nieuwe constructies worden geplaatst, kunnen deze direct aansluiten op bestaande constructies, zolang het onderhoud van de watergang hierdoor niet wordt belemmerd.
Actiepunt: Controleer of uw situatie voldoet aan deze eisen en verwijder eventuele obstakels die onderhoud kunnen bemoeilijken.
Onderhoud vanaf het water
- Controleer de afmetingen van de watergang:
- Is de watergang minimaal 8 meter breed op de waterlijn en 1,2 meter diep? Dit is vereist om onderhoudsboten op een ecologisch verantwoorde manier onderhoud te kunnen laten uitvoeren.
- Bij splitsingen of scherpe hoeken moet de watergang minimaal 10 meter breed zijn.
- Zorg voor losplaatsen voor maaisel: Zorg dat er elke 200 meter een losplaats aanwezig is, bereikbaar voor voertuigen. De losplaats moet minimaal 10 meter lang zijn en het maaiveld mag maximaal 50 cm boven het waterpeil uitsteken.
- Doorgang bij dammen en bruggen: Watergangen die varend worden onderhouden, moeten overal doorvaarbaar zijn, ook op locaties met constructies zoals dammen en bruggen. Als u hiervan wilt afwijken, kunt u hierover in overleg gaan met het hoogheemraadschap. Wanneer doorvaart niet overal mogelijk is, moeten keerplaatsen worden aangelegd (diameter van 10 meter).
Actiepunt: Controleer de watergang en zorg waar nodig voor aanpassingen in breedte, diepte of keer- en losplaatsen.
Onderhoud van kunstwerken
- Toegankelijkheid: Controleer of bruggen, duikers en andere constructies bereikbaar zijn voor onderhoudsmaterieel.
- Vrije ruimte: Bij niet-doorvaarbare constructies (zoals niet-doorvaarbare duikers) geldt het volgende:
- Voor onderhoud vanaf land: Om onderhoudswerkzaamheden uit te kunnen voeren, moet er aan beide zijkanten van de constructie, eventueel op de dam zelf, minimaal 10 meter vrije ruimte beschikbaar zijn.
- Voor onderhoud vanaf het water: De watergang aan beide zijkanten van de niet-doorvaarbare constructie moet minimaal 10 meter breed zijn om varend onderhoud mogelijk te maken.
Actiepunt: Zorg dat kunstwerken bereikbaar blijven en dat er geen obstakels zijn die onderhoud bemoeilijken.
Wat als u niet aan de richtlijnen kunt voldoen?
In sommige situaties is het niet mogelijk om volledig aan de richtlijnen te voldoen, bijvoorbeeld door beperkte ruimte of bijzondere omstandigheden. In zulke gevallen kunt u contact met ons opnemen om te bespreken wat er nodig is om onderhoud toch mogelijk te maken.
Actiepunt: Meld bijzondere situaties of beperkingen tijdig, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken. Het is dan mogelijk om via een maatwerkvoorschrift af te wijken van de regels. Ze de pagina Maatwerkvoorschrift: wat u moet weten.
Samenvatting van acties
- Controleer of er voldoende vrije ruimte is langs de oever en rondom kunstwerken.
- Controleer de breedte, diepte en doorgang van de watergang.
- Zorg voor voldoende losplaatsen en draaicirkels.
- Meld tijdig bijzondere situaties waarin u niet kunt voldoen aan de richtlijnen.
Heeft u vragen of hulp nodig?
Heeft u vragen over uw verantwoordelijkheden of weet u niet zeker of u aan de richtlijnen voldoet? Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier of ons Klanten Contact Centrum (KCC) via 072 582 8282.
Wij helpen u graag verder. Samen zorgen we voor veilig, schoon en voldoende water!