Noord-Holland Noord samen aan de slag met ruimtelijke toekomst

De 17 gemeenten in Noord-Holland Noord, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de provincie Noord-Holland gaan aan de slag met de ruimtelijke toekomst van Noord-Holland Noord (NHN). De 19 partijen hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. 

Te weinig ruimte voor de hoeveelheid plannen

De ruimtelijke opgaven in Noord-Holland Noord worden steeds groter en complexer. Zo is er behoefte aan ruimte voor bijvoorbeeld wonen, mobiliteit, landbouw, natuur, bedrijven, water, energie en defensie. Deze uitdagingen houden niet op bij de gemeentegrenzen of deelregio’s. Ze vragen om een aanpak op een groter schaalniveau. Samenwerking tussen de drie regio's, HHNK, provincie en het Rijk biedt kansen om deze grote gezamenlijke opgaven goed aan te gaan.

Besturen is vooruitzien! Samen wordt er een ruimtelijke koers bepaald die het Ontwikkelperspectief Noord-Holland Noord gaat heten. Het Ontwikkelperspectief NHN is de basis voor toekomstige samenwerking binnen Noord-Holland Noord. Het Ontwikkelperspectief NHN laat onder meer zien dat de regio ertoe doet en kansen biedt voor de opgaven in Den Haag.

Ruimte voor water

Deelname van HHNK biedt kansen voor het watersysteem binnen een groot deel van ons beheergebied. Hiermee wordt invulling gegeven aan gebiedsgericht samenwerken zoals ook opgenomen in het coalitieprogramma en Waterplan 2022-2027. De wateropgaven kunnen worden gecombineerd of geïntegreerd met andere functies. Daarnaast kan vanuit deze betrokkenheid worden gewerkt aan bewustwording van benodigde ruimte voor water en waterveiligheid en kan tijdig worden gesignaleerd welke richting wordt gekozen en of eventueel vervolgstappen nodig zijn.

17 gemeenten in Noord-Holland Noord, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de provincie Noord-Holland hebben op 29 november 2024 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Samen wordt er een ruimtelijke koers bepaald die het Ontwikkelperspectief Noord-Holland Noord gaat heten. De ondertekening vond plaats op het terrein van PWN in Andijk, omdat drinkwater ook een beroep doet op de openbare ruimte, zowel boven als onder de grond.

Ontwikkelperspectief NHN

Deze partijen tekenden de samenwerkingsovereenkomst om te komen tot het Ontwikkelperspectief NHN: 17 gemeenten Noord-Holland Noord: Den Helder, Texel, Schagen, Hollands Kroon, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Opmeer, Stede Broec, Medemblik, Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest, HHNK en provincie Noord-Holland.

De intentie is om het ontwerp Ontwikkelperspectief NHN voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026 op te leveren. Na de gemeenteraadsverkiezingen maken de gemeenten, HHNK en de provincie een definitief Ontwikkelperspectief NHN met een investerings- en uitvoeringsagenda.

Meedoen?

Het Ontwikkelperspectief NHN wordt in vier stappen gemaakt: 

  1. In de voorbereiding worden een groot aantal maatschappelijke partijen betrokken. Deze organisaties kunnen meedenken over de ontwikkelkansen in NHN. 
  2. Na de inventarisatie zijn de bestuurders aan zet om een koers te bepalen op hoofdlijnen. Deze koers leidt tot het ontwerp-Ontwikkelperspectief NHN. 
  3. In 2026 volgt een brede participatie voor inwoners en belangstellenden, die willen meedenken over de toekomst van NHN.
  4. Aan het eind is het aan de bestuurders om de gezamenlijke koers, het Ontwikkelperspectief NHN, definitief vast te stellen.

Omgevingsvisies gemeenten en provincie 

De provincie en gemeenten gaan of zijn al met een actualisatie aan de slag van hun Omgevingsvisies. Omdat een Omgevingsvisie een juridisch plan is en vertelt hoe ruimte wordt gebruikt kan het Ontwikkelperspectief in deze actualisaties een belangrijke rol spelen.  Omgevingsvisies worden voor gemeenten door de gemeenteraden vastgesteld en bij de provincie door Provinciale Staten.