Maatwerkvoorschrift: wat u moet weten
Soms bieden de algemene regels uit de Waterschapsverordening te weinig ruimte voor uw situatie. Een maatwerkvoorschrift kan dan een oplossing zijn, zodat uw activiteiten veilig en verantwoord kunnen plaatsvinden. Ook geeft het duidelijkheid over hoe u kunt voldoen aan de zorgplicht om schade aan het watersysteem te voorkomen. Op deze pagina leest u wat een maatwerkvoorschrift is, wanneer u er een nodig heeft en hoe u deze kunt aanvragen via het Omgevingsloket.
Wilt u meer weten over activiteiten waarbij een maatwerkvoorschrift mogelijk is? Bezoek dan onze informatiepagina's over activiteiten.
Wat is een maatwerkvoorschrift?
Een maatwerkvoorschrift is een regel die het hoogheemraadschap zelf of op uw verzoek kan maken voor bijzondere situaties. Bijvoorbeeld als u wilt afwijken van een algemene regel in de Waterschapsverordening of als u verduidelijking wilt over hoe u aan de zorgplicht kunt voldoen. Soms werken de algemene regels niet goed genoeg en dan maken wij een aangepaste regel die beter past bij uw situatie.
Wanneer kan ik een maatwerkvoorschrift aanvragen?
U kunt een maatwerkvoorschrift aanvragen wanneer:
- u een uitzondering nodig heeft omdat u niet voldoet aan de algemene regels;
- u specifieke eisen nodig hebt die strenger of minder streng zijn dan de algemene regels;
- u een andere techniek wilt gebruiken dan die is voorgeschreven;
- u de kwaliteit van de leefomgeving wilt verbeteren met oplossingen op maat.
Maatwerkvoorschriften helpen ook om duidelijk te maken hoe u kunt voldoen aan de zorgplicht in de Waterschapsverordening. De zorgplicht betekent dat u moet zorgen voor de omgeving en schade moet voorkomen. De invulling van de zorgplicht kan per situatie verschillen. Een voorbeeld is een maatwerkvoorschrift voor bedrijven over het voorkomen van watervervuiling. Dit geeft bedrijven meer duidelijkheid over waaraan ze moeten voldoen.
Hoe vraag ik een maatwerkvoorschrift aan?
Het aanvragen van een maatwerkvoorschrift verloopt via het Omgevingsloket. Hier logt u in met uw DigiD of eHerkenning (voor bedrijven). In het Omgevingsloket moet u:
- de locatie van uw activiteit aangeven;
- het formulier kiezen dat bij uw activiteit hoort;
- de benodigde gegevens invullen en bijlagen toevoegen, zoals kaarten of rapportages;
- aangeven waarom u een maatwerkvoorschrift aanvraagt.
Belang van een volledige aanvraag
Een volledige aanvraag is van belang voor een snelle behandeling. Ontbrekende informatie kan ervoor zorgen dat uw aanvraag tijdelijk wordt stilgelegd. Controleer daarom goed of u alle gegevens en documenten hebt toegevoegd.
Conceptverzoek
Wilt u eerst laten controleren of uw aanvraag compleet is? Doe dan tijdens uw aanvraag een conceptverzoek. Zo voorkomt u dat belangrijke gegevens ontbreken bij uw definitieve aanvraag.
Meer informatie
Heeft u meer vragen over hoe u een vergunning via het Omgevingsloket kunt aanvragen? Raadpleeg dan het Helpcentrum van het Omgevingsloket voor extra ondersteuning. Wilt u meer informatie over een bepaalde activiteit? Bezoek dan onze informatiepagina's over activiteiten. Daar vindt u een stap voor stap uitleg voor veelvoorkomende activiteiten en welke eisen daar gelden.
Hoe gaat de behandeling van mijn aanvraag?
Procedure
Zodra u uw aanvraag heeft verzonden via het Omgevingsloket, ontvangt u een ontvangstbevestiging. Wij controleren vervolgens of uw aanvraag compleet is. Ontbreekt er verplichte informatie dan zetten wij de behandeling tijdelijk stop totdat u de ontbrekende gegevens heeft aangeleverd. Zodra uw aanvraag volledig is, beoordelen wij of uw activiteit past binnen de regels en of aanvullende maatregelen nodig zijn.
Richtlijn
Bij de beoordeling van uw aanvraag maken we gebruik van een richtlijn die binnen het hoogheemraadschap is opgesteld. Dit document biedt ons duidelijke kaders om te beoordelen of uw activiteit voldoet aan de regels en veilig is voor het watersysteem. U kunt de richtlijn inzien via de volgende link: [link naar de richtlijn vergunningverlening].
Termijnen
De termijn voor het behandelen van een aanvraag voor een maatwerkvoorschrift is standaard acht weken. Soms kan deze termijn worden verlengd, bijvoorbeeld als aanvullende informatie nodig is of als uw situatie complex is. Wij stellen u hiervan op de hoogte.
Kosten
Voor het aanvragen van een maatwerkvoorschrift betaalt u kosten. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af van de aard en omvang van uw activiteit. Actuele tarieven vindt u op onze informatiepagina's over activiteiten en in onze legesverordening.
Let op: Ook als uw aanvraag wordt geweigerd, moet u de kosten voor de aanvraag betalen.
Toestemming gebruik eigendom
Is de locatie waar u de activiteit uitvoert (deels) eigendom van iemand anders? Dan heeft u privaatrechtelijke toestemming nodig van de (mede)eigenaar. Is die (mede)eigenaar het hoogheemraadschap, neem dan contact op met het Team Grondgebruik via ons contactformulier of via ons algemene telefoonnummer 072 582 8282.
De grondeigendommen van het hoogheemraadschap zijn te vinden op deze kaart:
Veelgestelde vragen
Is een maatwerkvoorschrift verplicht?
Een maatwerkvoorschrift is alleen verplicht als u wilt afwijken van de algemene regels en uw activiteit niet vergunningplichtig is.
Hoe weet ik of een maatwerkvoorschrift mogelijk is?
Maatwerkvoorschriften zijn mogelijk als u voldoet aan de doelen van de Waterschapsverordening. Zie voor meer informatie de informatiepagina's over activiteiten of de Waterschapsverordening.
Wat als ik zonder maatwerkvoorschrift afwijk van algemene regels?
Als u zonder maatwerkvoorschrift afwijkt van de algemene regels dan kunnen we (handhavend) optreden.
Kan ik mijn aanvraag aanvullen?
Ja, u kunt uw aanvraag aanvullen zolang deze nog in behandeling is via 'Mijn Omgevingsloket'.
Vragen of hulp nodig?
Heeft u nog vragen of komt u er niet uit? Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier of ons Klantcontactcentrum (KCC) via 072 582 8282.
Wij helpen u graag verder. Samen zorgen we voor veilig, schoon en voldoende water!