Maaien van wegbermen
Drie maairondes voor verkeersveiligheid
In de maanden mei tot en met september maaien we in drie maairondes de bermen langs onze wegen en fietspaden. Dat doen we alleen langs de wegen die HHNK onderhoudt. Dat zijn wegen buiten de bebouwde kom in Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland. Wij maaien de bermen voor de verkeersveiligheid; vrij zicht is belangrijk voor iedereen op de weg. Zodat we elkaar zien en rekening kunnen houden met elkaar. We maaien met respect voor flora en fauna. Waar het verantwoord is, houden we de bermen bloemrijk.
We maaien in drie rondes. We starten met een zogenoemde 'veiligheidsronde', waarin we één à anderhalve meter aan weerszijde van de verharding en de volledige kruispunten maaien. Ook wordt gemaaid rondom verkeersregelende objecten, zoals verkeersborden, schrikhekken en puntblokken. Deze ronde duurt van ongeveer 15 mei tot 1 juni.
Aansluitend maaien we in de tweede ronde van zes weken, 1 juni tot 15 juli, de berm waar het nodig is voor de verkeersveiligheid en voor het onderhouden van de wegsloot. Op de ene locatie is dat de hele berm, op de andere plek maaien we slechts een deel. De derde ronde is van 24 augustus tot 1 oktober. Dan maaien we de bermen helemaal.
Verschillende maaitechnieken
Het maaien gebeurt machinaal door een aannemer die door ons worden ingehuurd. Er wordt 'technisch' of 'natuurtechnisch' gemaaid.
Technisch maaien
'Technisch maaien' doen we op plekken met een geringe natuurwaarde. Dat zijn plekken waar de berm smal is, waar veel bomen staan en/of kabels worden ingegraven. Het is een snelle kostenbesparende maaimethode. Het gras wordt tijdens het maaien geklepeld (gekneusd), waardoor het beter en sneller verteert.
Natuurtechnisch maaien
'Natuurtechnisch maaien' doen we in bermen met een grotere natuurwaarde, bijvoorbeeld omdat er bijzondere planten staan. Hier wordt het maaisel afgevoerd zodat de bodem niet verstikt raakt. Het gaat vaak om bermen die breder zijn dan vijf meter. Deze manier van maaien en afvoeren stimuleert de biodiversiteit.
Onze gebiedsbeheerders zijn toezichthouders en aanspreekpunt voor uitleg over ons maaibeheer.
Tegenstrijdige wensen
We doen ons best zoveel mogelijk aan ieders wensen tegemoet te komen. Soms zijn de belangen tegenstrijdig waardoor we niet iedereen altijd tevreden kunnen stellen. Ook kunnen we in onze maairondes niet overal tegelijk zijn. Wij vragen hiervoor begrip.
Mocht u vragen en opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met het hoogheemraadschap, tel. 072 582 8282.
Zie voor meer informatie (ook over het maaien van dijken en waterlopen) de pagina Maaien.