Dinsdag 14 mei publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving het rapport: Klimaatrisico’s in Nederland. Het rapport laat zien dat de huidige klimaatrisico’s nu al grote impact hebben op ons dagelijkse leven. Naar verwachting zullen deze risico’s in de toekomst alleen maar groter worden. Voor een toekomstbestendig en leefbaar Nederland zou klimaatadaptatie nu al sturend moeten zijn in onder andere het ruimtelijk beleid, woningbouwbeleid en het natuur- en landbouwbeleid.

Toekomstgerichte woningen bouwen vraagt om structurele keuzes

Het klimaat in Nederland verandert. Het is de afgelopen 30 jaar warmer, droger én natter geworden. De klimaatrisico’s laten zien dat het urgent is om te bedenken hoe we hiermee willen omgaan. De overheid heeft de ambitie is om voor 2030 ongeveer een miljoen woningen te bouwen. Door klimaatadaptatie sturend te laten zijn bij de bouw van deze woningen kunnen klimaatrisico’s worden verkleind.

Welke keuzes gaan we maken?

Het PBL rapport laat zien dat extreme weersituaties regelmatig leiden tot lagere opbrengsten in de landbouw en schade aan gebouwen en infrastructuur. In de recente perioden van droogte kwam de watervoorziening sterk onder druk te staan, Mede dankzij de grote vraag naar (zoet)water en drinkwater op deze momenten. Vanwege prioriteringsregels in de landelijke verdringingsreeks werden grote watertekorten voorkomen. Maar hierdoor konden niet alle andere gebruikers overal en altijd van voldoende water worden voorzien. Dat had economische en maatschappelijke schade tot gevolg. Dit vraagt om het tijdig maken van keuzes: hoe willen we als maatschappij met deze risico’s omgaan?

Waterschappen: we kunnen dit niet alleen

Klazien Hartog, verantwoordelijk hoogheemraad voor klimaatadaptatie: "Nederland ligt laag, het lage land. Noord-Holland ligt voor 80% onder zeeniveau. Voor dit gebied heeft de klimaatverandering grote gevolgen, zoals de hoeveelheid neerslag die valt, de droogte en de verzilting als gevolg van de zeespiegelstijging. Het gebied aanpassen om de gevolgen van deze veranderingen zoveel mogelijk op te vangen kost tijd, dan spreek je over jaren. Daarom moeten we nu ook echt aan de slag en nu de juiste keuzes maken. De huizen die we nu bouwen, staan ervoor minimaal 80 tot 100 jaar. Met elkaar moeten we nu de verantwoording nemen om het gebied zo in te richten dat we hier over 50 tot 100 jaar ook nog veilig kunnen wonen. Dat betekent met elkaar en de inwoners nu aan de slag, om de veranderingen op te kunnen vangen!"