Informatieplicht: wat u moet weten

Bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten binnen het werkgebied van het hoogheemraadschap moet u informatie geven over uw werkzaamheden. Dit heet een informatieplicht. Op deze pagina leest u wat een informatieplicht inhoudt, wanneer deze van toepassing is, en hoe u eenvoudig de benodigde gegevens kunt geven via het Omgevingsloket.

Wilt u meer weten over bepaalde activiteiten waarvoor de informatieplicht geldt? Bezoek dan onze informatiepagina's over activiteiten.

Wat is de informatieplicht?

De informatieplicht houdt in dat u ons via het Omgevingsloket moet laten weten waar en hoe u een activiteit gaat uitvoeren die invloed kan hebben op waterbeheer. Voor de meeste situaties moet dit vooraf gebeuren. In andere gevallen moet ook na de uitvoering informatie gegeven worden. Met de informatie houden wij vervolgens onze gegevens over het watersysteem actueel. Hierop kunnen wij onze toekomstige keuzes baseren om te zorgen voor veilig, schoon en voldoende water.

Wanneer moet ik informatie geven?

Wanneer u informatie moet geven verschilt per activiteit. Dit zijn de meest voorkomende situaties:

Voordat de activiteit plaatsvindtLozingsactiviteitenInformatie na de activiteit

Voor de meeste activiteiten moet u minimaal 15 dagen vóór het starten van de werkzaamheden de gevraagde informatie geven. Denk hierbij aan de volgende soorten activiteiten:

  • Werkzaamheden aan oevers;
  • Het graven in de buurt van waterkeringen;
  • Het plaatsen van objecten in of langs watergangen.
Bij lozingsactiviteiten kunnen andere termijnen gelden. Dit geldt zowel voor een nieuwe activiteit als voor wijzigingen in een bestaande lozingsactiviteit.Voor bepaalde activiteiten moet u ook binnen twee weken na uitvoering informatie geven. Vaak is dit om te bevestigen dat de activiteit volgens de eerder gegeven informatie is uitgevoerd. Als er iets gewijzigd is, dan kunt u dit op dat moment aangeven.

Vergunningcheck

Wij adviseren om via het Omgevingsloket altijd de Vergunningcheck te doen. Hiermee kunt u controleren of voor uw activiteit een vergunningplicht geldt en welke andere regels van toepassing zijn.

Hoe kan ik informatie geven en welke informatie lever ik aan?

Het geven van informatie of rapportages verloopt via het Omgevingsloket. Hier logt u in met uw persoonlijke DigiD of eHerkenning (voor bedrijven). In het Omgevingsloket kunt u:

  • de locatie van uw activiteit aangeven;
  • het formulier voor de activiteit kiezen waar u over informatie geeft;
  • de benodigde gegevens invullen en documenten toevoegen, zoals kaarten of rapportages.

Ontvangstbevestiging

Nadat wij van u informatie hebben ontvangen, krijgt u van ons een ontvangstbevestiging. Als de gegeven informatie onvolledig is, krijgt u een verzoek om deze alsnog aan te vullen.

Kosten

Voor het indienen van een informatieplicht en het verwerken van de gegevens hoeft u niet te betalen.

Toestemming gebruik eigendom 

Is de locatie waar u de activiteit uitvoert (deels) eigendom van iemand anders? Dan heeft u privaatrechtelijke toestemming nodig van de (mede)eigenaar. Is die (mede)eigenaar het hoogheemraadschap, neem dan contact op met het Team Grondgebruik via ons contactformulier of via ons algemene telefoonnummer 072 582 8282.  

De grondeigendommen van het hoogheemraadschap zijn te vinden op deze kaart:

Meer informatie

Heeft u vragen over hoe u informatie kunt geven via het Omgevingsloket? Raadpleeg dan het Helpcentrum van het Omgevingsloket voor extra ondersteuning. Wilt u meer informatie over een bepaalde activiteit? Bezoek dan onze informatiepagina's over activiteiten. Daar vindt u een stap voor stap uitleg voor veelvoorkomende activiteiten en welke eisen daar gelden.

Waarom is de informatieplicht belangrijk?

De informatieplicht is belangrijk voor een duurzaam en veilig watersysteem. Het stelt ons in staat om:

  • onze gegevens over ons beheergebied actueel te houden;
  • advies te geven over de veilige uitvoering van uw activiteit;
  • mogelijke risico’s voor waterbeheer tijdig te signaleren;
  • te zorgen voor een efficiënte samenwerking en naleving van regels.

Veelgestelde vragen

Moet ik altijd informatie geven?

Nee, niet elke activiteit valt onder de informatieplicht. Er kan bijvoorbeeld ook een vergunningplicht of alleen algemene regels gelden. Doe daarom altijd de Vergunningcheck op het Omgevingsloket om te controleren of voor uw activiteit een informatieplicht geldt.

Wat gebeurt er als ik mijn informatie niet op tijd geef?

Het niet voldoen aan de informatieplicht kan risico's opleveren voor het watersysteem. Ook kan dit leiden tot handhaving en eventuele sancties. 

Kan ik mijn informatie wijzigen nadat ik deze heb ingediend?

Als uw informatie al is ingediend, dan kunt u deze niet direct aanpassen. U moet een nieuw formulier indienen via het Omgevingsloket. Op dit formulier kiest u de optie: 'Veranderen van eerder gegeven gegevens over de activiteit'. Hiermee geeft u aan welke gegevens u wilt wijzigen of corrigeren.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u verdere vragen of komt u er niet uit? Neem gerust contact met ons op ons contactformulier of ons Klantcontactcentrum (KCC) via 072 582 8282.

Wij helpen u graag verder. Samen zorgen we voor veilig, schoon en voldoende water!