Europees project voor watercrisisbeheer 

In november 2023 werd bekend dat het Interreg-project Flash Flood Breaker is goedgekeurd door Interreg North-West Europe. In het project werken 13 partners uit Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Ierland samen aan de versterking van de crisisbeheersing bij (dreigende) grootschalige wateroverlast. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is een van de partners in het project dat begin 2024 is gestart, en een looptijd kent van vier jaar. 

Flash Flood Breaker

Een flash flood is een wateroverlastsituatie die binnen drie tot zes uur optreedt als gevolg van zware regenval. In het Interregproject Flash Flood Breaker worden de praktische mogelijkheden onderzocht om de crisisbeheersing in Noord-West Europa robuuster te maken bij flash floods. Interreg is een Europese subsidieregeling voor ruimtelijke en regionale ontwikkeling. In het project wordt door alle partners gewerkt aan het beter voorbereiden van publieke hulpdiensten, burgers en bedrijven. Onder andere door de ontwikkeling van crisisstrategieën en multi-disciplinaire crisisplannen, inclusief mogelijke maatregelen die (door burgers) genomen kunnen worden. Ook wordt gewerkt aan het verbeteren van de voorspellingen voor wateroverlast en worden specifieke voorlichtingscampagnes voorbereid. Kennis en ervaringen worden binnen het Flash Flood Breaker platform gedeeld zodat het wiel niet twee keer hoeft te worden uitgevonden en het ontwikkelde instrumentarium (inter)nationaal kan worden toegepast. 

Bijdrage HHNK

HHNK ontwikkelt en implementeert samen met de regionale partners een crisisplan voor een versterkte crisisbeheersing in een situatie van (grote) wateroverlast in poldergebieden en boezem. Daarnaast testen wij internationaal ontwikkelde - op AI gebaseerde - applicaties voor voorspellingen en de meerwaarde voor de crisisbesluitvorming van het gebruik van realtime gegevens die worden verzameld door drones. We onderzoeken hoe we poldergemeenschappen kunnen bouwen om gezamenlijk te reageren op een situatie van wateroverlast. Als ervaringsdeskundige – onder meer na de grootschalige wateroverlast van juni 2021 - hebben we vastgesteld dat het urgent en noodzakelijk is om de eigen crisisbeheersingsorganisatie te versterken en de maatschappelijke weerbaarheid te vergroten zodat we beter voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden die naar verwachting vaker zullen optreden als gevolg van klimaatverandering. Om dit te realiseren zullen we voor de sociale veerkracht samenwerkingspartnerschappen tot stand brengen tussen particuliere bedrijven en publieke (crisis)organisaties. Dit noemen wij samenredzaamheid. Ten slotte werken we aan de ontwikkeling van state-of-the-art expertsystemen en serious games die organisaties helpen eerder een dreigende crisis te herkennen en passende maatregelen te treffen. Dit omvat de ontwikkeling van systemen voor vroegtijdige waarschuwingen voor extreem weer die worden vertaald in impactvoorspellingen en maatregelen om maatschappelijke ontwrichting en schadelijke effecten te minimaliseren.

Interreg

Interreg is een financieringsprogramma van de Europese Unie dat de samenwerking wil bevorderen tussen regionale gebieden in verschillende landen.