Dinoterb update
Naar aanleiding van de aanwezigheid van dinoterb in het oppervlaktewater in 2022 is HHNK een oorzaken- en bronnenonderzoek gestart. Het is onbekend wanneer, hoe en waarom deze stof in het oppervlaktewater is gekomen. We hebben eerst de meetgegevens nader geanalyseerd. Een onderdeel van die analyse is de validatie van de gebruikte data. Een tweede onderdeel is een uitgebreid bronnen- en oorzaken onderzoek dat de komende maanden wordt uitgevoerd.
Data gevalideerd
Uit validatie blijkt dat de meetdata correct zijn. Alle gerapporteerde analyseresultaten voor dinoterb voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en zijn correct gerapporteerd. Bovendien laten vergelijkingen tussen laboratoria (zogenaamde interlaboratorium vergelijkingen) zien dat het laboratorium goed scoort voor deze methode, waaronder specifiek de component dinoterb. Deze conclusie is ook gedeeld met de NVWA en het RIVM.
Norm voor oppervlaktewater
Dinoterb heeft een MTR (maximaal toelaatbaar risico) norm. Deze norm is gebaseerd op de schadelijke effecten van een stof op dieren en planten bij langdurige blootstelling in het waterecosysteem. Deze norm zegt dus niets over mogelijke effecten op de mens. Om te kunnen bepalen of een stof aan de norm voldoet wordt de jaargemiddelde concentratie berekend. Als de stof gemiddeld hoger is dan de gestelde norm (voor dinoterb is dat 30 ng/liter), is de stof schadelijk voor de natuur. Voor het vaststellen van een normoverschrijding wordt dus niet gekeken naar individuele metingen. Jaarlijks worden de meetresultaten van het meetnet gewasbeschermingsmiddelen berekend en aan de norm getoetst. Deze resultaten worden gepresenteerd op de website Atlas Bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater.
Aanwezigheid dinoterb Zwanenwater onder de norm
Uit toetsing van de meetgegevens van 2022 voor dinoterb in het Zwanenwater blijkt dat dinoterb niet boven de norm voor oppervlaktewater toetst. Uit nadere analyse van de meetgegevens van 2022 van dinoterb voor het Zwanenwater blijkt dat er sprake is van een eenmalige verhoogde meting. Deze meting heeft plaatsgevonden op 1 september 2022. Om vast te stellen of de norm voor oppervlaktewater wordt overschreden, worden meerdere metingen gebruikt die vervolgens worden getoetst. Uit deze toetsing blijkt dat dinoterb in 2022 in het Zwanenwater niet boven de norm toetst.
Meerdere locaties boven de norm
Dinoterb is in 2022 op meerdere locaties in het beheergebied van HHNK aangetroffen. In tegenstelling tot het Zwanenwater is dinoterb in 2022 op onderstaande locaties boven de norm voor oppervlaktewater gemeten:
- Gemaal Krassekeet, Texel
- Gemaal polder Drieban
- Gemaal Oosterpolder, Hoorn
- Pieter Engelgemaal, Assendelft
- Westelijke Randweg, Beverwijk
- Slootgaardweg, Waarland
- Gemaal het Hoekje, Zijpe
- Koning Willem II weg, 't Zand
- 't Zand, langs de N9
- De Stolpen, langs de N9
- Sint Maartensvlotbrug, langs de N9
- Westerduinweg, Petten