Dijkversterking Nauernasche Vaart West

Wat gaat er gebeuren?

HHNK zorgt voor veilige dijken in het beheergebied tussen Noordzeekanaal tot en met Texel. Regelmatig controleren wij of de dijken nog veilig zijn. Vanwege extremere weersomstandigheden zijn de controles en eisen hiervoor aangescherpt. Uit de toetsing is gebleken dat delen langs de westzijde van de Nauernasche Vaart niet meer voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. De dijk is veelal afgekeurd op binnenwaartse stabiliteit (sterkte) en hier en daar op hoogte. Sinds enkele jaren wordt de dijk op diverse plaatsen versterkt. Dit doen we om extra vervorming tegen te gaan en te zorgen dat iedereen ook in de toekomst veilig kan wonen, werken en recreëren. De verwachting is dat de laatste delen in 2026 zijn versterkt.

Waar vindt het project plaats?

Het project is gelegen in de gemeenten Uitgeest/BUCH en Zaanstad en begint in de Krommeniër Woudpolder nabij Stierop. Het project gaat verder via de Noordervaartdijk richting de Vaartdijk en Zuidervaartdijk naar de N246 en eindigt in het dorpje Nauerna. Het project is ingedeeld in 9 secties. De tekening geeft een overzicht van de secties met in elke sectie een herkenbaar gebouw of kunstwerk.

Wat staat er in 2025 te gebeuren?

Sectie 2 - Noordervaartdijk 

Langs het dijkversterkingstraject Nauernasche Vaart werken we samen met de Gemeente Zaanstad aan sectie 2 (tussen de Taandijk en gemaal De Zwerver). Er is gestart met de planfase. In december 2024 hebben we het schetsontwerp aan bewoners voorgelegd. Bewoners worden persoonlijk benaderd voor individuele gesprekken om de impact op hun woning/woonschip of perceel te bespreken. We willen vervolgens het definitieve ontwerp eind 2025 gereed hebben. Dan willen we ook de vergunningsprocedures hebben doorlopen. De start van de uitvoering is voorlopig gepland in 2026. Hieronder een overzicht van de meestgestelde vragen.

Wat is er de afgelopen jaren gerealiseerd?

In de afgelopen jaren zijn er op verschillende secties langs het gehele traject werkzaamheden en verbeteringen gerealiseerd. Onderstaande geeft een overzicht:

Sectie 1 - Fietspad langs de Markervaart en molen de Woudaap

De dijk was te laag. Begin 2017 heeft HHNK hiervoor het fietspad langs de Markervaart in polder de Woude vernieuwd. Er zijn betonplaten gebruikt die zeer lang mee gaan en met de volgende dijkverbetering opnieuw gebruikt kunnen worden. Hierdoor hebben zij een levensduur van wel 60 jaar. In 2021 is de binnenzijde van de dijk langs het Zwaansmeerpad op sterkte gebracht. De realisatie heeft in het voorjaar van 2021 plaatsgevonden en was in verband met lange zettingstijden in het laatste kwartaal van dat jaar gereed. 

Sectie 4 - Vaartdijk tussen de Forbo en de S154

In 2018 zijn de kabels en leidingen gebundeld in één goot en is de dijkversterking aan de polderzijde in 2019 afgerond. 

Sectie 5 - Vaartdijk tussen de Forbo en de Watertoren

In maart 2021 zijn twee inlaten vernieuwd in sectie 5. In mei zijn nog twee inlaten  vernieuwd. Eind september 2020 is het wegdek vanaf Vaartdijk 28 tot de Watertoren opnieuw geasfalteerd en is de verkeersveiligheid op de dijk voor de komende tijd weer gewaarborgd. 

Versterking buitenzijde dijk

De onveilige situatie van de weg werd grotendeels veroorzaakt door de slechte buitenzijde (boezemzijde) van de dijk. In oktober 2020 heeft de aannemer de buitenzijde van de dijk voorzien van een laag klei en zijn betonnen matten aangelegd ter bescherming van de oever. 

Sectie 6 - Traject langs het fietspad richting de sluis Vrouwenverdriet

November 2017 heeft de aannemer ten noorden van de sluis Vrouwenverdriet de dijk verhoogd door het aanbrengen van een circa 20 cm kleigrond. Hiermee is dit traject weer op orde voor de aankomende 20 jaar.

Sectie 8 en 9 - Dijkverbetering in het dorp Nauerna

In het dorp Nauerna zijn in het tweede kwartaal van 2021 zowel aan de noord als aan de zuidzijde aan de dijk gewerkt. Aan de noordzijde langs de Nauernasche Vaart is over circa 40 meter de boezemzijde vanaf het water hersteld met klei en betonmatten en is er een tuimeldijkje aangelegd. De aanwezige klinkerweg is voorzien van hemelwaterafvoer en opnieuw bestraat. Aan de zuidzijde is langs de Noorder IJ- en Zeedijk de binnenberm over een lengte van circa 120m verbeterd. 

Kan ik tijdens de werkzaamheden gewoon bij mijn woonark of woning komen?

Het werk gaat een flinke impact hebben op uw woonomgeving. Zoals het er nu naar uitziet moeten alle woonarken in het gebied waar we werken tijdelijk worden verplaatst naar een andere ligplaats iets verderop in de vaart. We denken dat dit maximaal 1 jaar gaat duren. De aannemer, die het werk voor ons gaat uitvoeren, werkt dit verder uit in een plan. We doen er alles aan om te zorgen dat de verplaatsing voor u zo soepel mogelijk verloopt.  

Ook de bewoners van de huizen aan de landzijde zullen hinder ervaren. De woningen blijven bereikbaar, maar mogelijk tijdelijk niet met de auto, motor of scooter.  

Verder moeten alle omwonenden rekening houden met algehele overlast (geluid, bouwverkeer, modder) door de werkzaamheden.  

Hoe zit het met voorzieningen zoals stroom en water op de tijdelijke plek? Wordt dit geregeld?

Op de tijdelijke ligplaatsen worden alle aansluitingen voor water, elektra, etc. geregeld. Hier zijn geen extra kosten voor u aan verbonden.  

Wat gebeurt er met mijn tuintje, schuurtje of parkeerplek op de dijk?

Met de bewoners van de woonarken gaan we persoonlijk in gesprek. We bekijken uw woonsituatie en eventuele wensen. Heeft u een huurcontract of vergunning voor een tuintje, schuurtje of parkeerplek? Dan komen deze terug op de dijk. Heeft u geen huurcontract of vergunning? Dan kijken we of het mogelijk is om het binnen de bestaande regelgeving alsnog afspraken te maken en deze vast te leggen in een (huur)overeenkomst. Dit bespreken we in de individuele gesprekken. 

U krijgt tijdig een bericht over het weghalen van objecten op de dijk bij uw woonark. Mocht u dit zelf niet kunnen doen, dan verwijdert de aannemer deze. De aannemer brengt deze ook weer aan wanneer u beschikt over een huurcontract of vergunning.  

Wat gebeurt er met mijn steigers en drijvende bergingen?

Ook hier bespreken we uw persoonlijke situatie en wensen en kijken we of het mogelijk is om binnen de bestaande regelgeving afspraken te maken en schriftelijk vast te leggen.  

Hoe lang duren de werkzaamheden?

We houden rekening met ongeveer anderhalf jaar in totaal. 

Hoe gaat de dijk er straks uitzien? Wordt hij veel breder/hoger?

De dijk wordt over de gehele lengte opgehoogd. Op verschillende locaties aan de zijde van de Nauernasche Vaart waar de woonboten en -arken liggen, plaatsen we een stalen damwand. Op de overige locaties brengen we een talud aan. Aan de landzijde (de kant van de woningen), plaatsen we een grondkerende constructie en waar mogelijk een steunberm. Dit is aan de kant van de woningen. Daarnaast komen er ophogingen in grond op de kruin van de dijk.  

Kan ik straks nog parkeren op de dijk? Is er ruimte voor extra parkeerplaatsen?

Alle officiële parkeerplekken komen terug. We houden de gemeentelijke parkeernorm aan. Dat betekent dat er misschien meer parkeerplekken op de dijk komen. Dit wordt in een volgende fase, wanneer we een voorlopig ontwerp gaan maken, duidelijk.  

Kan ik straks mijn roeibootje nog overal langs de dijk leggen?

Dat kan alleen als u een huurcontract heeft van de gemeente. Er komen aanlegsteigers voor de pleziervaart. Waarschijnlijk wordt het liggeld iets verhoogd.  

Waarover kunnen bewoners meedenken?  

Bewoners kunnen nu reageren op het schetsontwerp en straks ook op het voorlopig ontwerp. Dan kijken we ook naar de inrichting bovenop de dijk, bijvoorbeeld met bankjes, een wandelpad en parkeerplaatsen. Verder voeren we individuele gesprekken met de bewoners van woonboten en de huizen direct achter de dijk over hun woonomgeving tijdens en na de werkzaamheden. 

Kan ik inspreken/bezwaar maken?

U kunt bezwaar maken tegen de aangevraagde vergunningen door HHNK en Gemeente Zaanstad. We zullen u tijdig informeren hoe en wanneer u dit kunt doen.  

Sectie 7 - Vrouwenverdriet aansluiting N246

De ontsluitingsweg langs Vrouwenverdriet gaat richting de N246 (rood gemarkeerd op de tekening). Hier is een aanzienlijk hoogtetekort, wat leidt tot maatwerkoplossingen langs de ontsluitingsweg en de N246. We hebben contact met de bewoners over de oplossingsrichting. HHNK is hierover tevens met Provincie Noord-Holland in gesprek.

Met wie werken we samen?

We werken in dit project samen met de gemeenten Zaanstad en Uitgeest, nutsbedrijven, het recreatieschap en ondernemers.

Contactgegevens voor meer informatie

Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie over dit dijkversterkingsproject? Neem gerust contact met ons op. De omgevingsmanager Carola Beers is voor dit project te bereiken via het contactformulier en telefonisch (via ons Klant Contact Centrum) op werkdagen 072 - 582 8282.

Welk beleid ligt aan het project ten grondslag?

Het hoogheemraadschap zorgt voor de dijken in Noord-Holland. Regelmatig controleren wij of ze nog veilig zijn. Vanwege de klimaatverandering – het regent steeds harder en langer – zijn de controles en eisen aangescherpt. Om onze polders nu en in de toekomst te beschermen tegen het water uit de boezem, verbeteren we de dijken in het beheersgebied. Door deze werkzaamheden zorgen we dat de dijk weer voldoet aan de landelijke eisen voor waterveiligheid.