Algemene regels: wat u moet weten

Bij bepaalde activiteiten binnen ons werkgebied gelden algemene regels. U hoeft dan geen toestemming te vragen aan het hoogheemraadschap. De algemene regels zijn ervoor om te zorgen voor veilig, schoon en voldoende water. Op deze pagina leest u wanneer er algemene regels kunnen gelden, hoe u kunt nagaan of uw activiteit hieronder valt en welke verantwoordelijkheden u heeft.

Wilt u meer weten over bepaalde activiteiten waarvoor algemene regels gelden? Bezoek dan onze informatiepagina's over activiteiten.

Wat zijn algemene regels?

Algemene regels zijn voorwaarden uit de Waterschapsverordening. Deze gelden voor bepaalde activiteiten zonder dat u daarvoor eerst toestemming nodig heeft. Door deze regels na te leven, draagt u bij aan het behoud van waterkwaliteit, waterveiligheid en een goed werkend watersysteem.

Voorbeelden van activiteiten met algemene regels:

  • Bomen en bosschages plaatsen of weghalen bij watergangen.
  • Het plaatsen van bouwwerken bij watergangen
  • Het uitstrooien van as van een overledene op het water.

Informatieplicht

Algemene regels gelden vaak in combinatie met een informatieplicht. Zie de pagina Informatieplicht: wat u moet weten.

Waarover gaan algemene regels?

Algemene regels gelden voor activiteiten die invloed hebben op het watersysteem. Bijvoorbeeld het onderhouden van sloten, het plaatsen van kleine bouwwerken of het tijdelijk gebruik van water. Ze zorgen ervoor dat u veilig en verantwoord kunt werken zonder het watersysteem te verstoren.

Hoe weet ik of er algemene regels gelden?

Om te bepalen of voor uw situatie algemene regels gelden, kunt u de Vergunningcheck doen via het Omgevingsloket. Deze geeft een overzicht van wat op uw activiteit van toepassing is. 

Welke algemene regels gelden er?

Welke algemene regels van toepassing zijn op uw situatie vindt u op onze informatiepagina's over activiteiten of op Maatregelen op maat in het Omgevingsloket.

Wat zijn mijn verantwoordelijkheden bij situaties met algemene regels?

Hoewel u geen toestemming nodig heeft, blijft u verantwoordelijk voor de gevolgen van uw activiteit. Dit betekent dat u:

  • de activiteit veilig uitvoert, zonder risico’s te veroorzaken voor waterkwaliteit, waterkwantiteit of waterveiligheid;
  • het hoogheemraadschap om maatwerkvoorschriften vraagt als uw activiteit (gedeeltelijk) niet voldoet aan de algemene regels;
  • de activiteit aanpast of stopzet als blijkt dat deze toch negatieve gevolgen heeft.

Toestemming gebruik eigendom

Is de locatie waar u de activiteit uitvoert (deels) eigendom van iemand anders? Dan heeft u privaatrechtelijke toestemming nodig van de (mede)eigenaar. Is die (mede)eigenaar het hoogheemraadschap, neem dan contact op met het Team Grondgebruik via ons contactformulier of via ons algemene telefoonnummer 072 582 8282

De grondeigendommen van het hoogheemraadschap zijn te vinden op deze kaart:

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er bij overtreding van de algemene regels of vergunningplicht?

Als iemand een activiteit uitvoert zonder zich aan de algemene regels te houden of zonder de verplichte vergunning, kunnen we (handhavend) optreden.

Kan ik advies vragen aan het hoogheemraadschap?

Ja, u kunt altijd contact met ons opnemen voor advies over uw activiteit.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u nog vragen of komt u er niet uit? Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier of ons Klantcontactcentrum (KCC) via 072 582 8282

Wij helpen u graag verder. Samen zorgen we voor veilig, schoon en voldoende water!