Helderse Zeewering

De Helderse Zeewering langs de Noordzee voldoet niet meer aan de norm voor waterveiligheid. Het gaat om de buitenzijde van de dijk. En daarom gaan we die versterken. Aangezien het hier om een zogenoemde primaire kering gaat, de dijk beschermt de inwoners tegen het water uit de zee, is het project opgenomen in het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Het gaat hier dus niet om de ontwikkelingen rondom het Dijkkwartier, dat is een ander project waar wij als waterschap bij betrokken zijn. 

In 2023 zijn we (als beheerder van de dijk) gestart met het bepalen van wat er nodig is om de dijk zo te ontwerpen dat deze weer voldoet aan de norm en veilig genoeg is. Dit noemen we de versterkingsopgave.

De Helderse Zeewering

De circa 5 kilometer lange Helderse Zeewering beschermt 1,2 miljoen Noord-Hollanders tegen hoogwater uit de Noordzee. Tijdens de laatste beoordeling in 2021 is gebleken dat de dijk niet meer voldoet aan de wettelijke norm die voor de waterveiligheid is vastgelegd. Het gaat om een opgave aan de buitenzijde van de dijk tussen Hotel Lands End en Fort Kijkduin.

Onderstaande afbeelding geeft de locatie van de dijkversterking weer waar een opgave is. Aan deze tekening kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat is er aan de hand?

Bij de Helderse Zeewering voldoet het asfalt aan de buitenzijde van de dijk niet meer aan de norm. We doen sinds 2022 onderzoek naar de asfaltbekleding. Met behulp van peilbuizen is onderzocht of er versterking van het asfalt nodig is. Want bij een combinatie van hoog water en zware golven zou het risico kunnen bestaan dat lokaal zand onder het asfalt wegspoelt. Als dit optreedt kan het asfalt opgedrukt worden en breken. Het onderzoek heeft aangetoond dat het noodzakelijk is de asfaltbekleding aan te pakken. We hebben de situatie op de Helderse Zeewering tot en met mei 2024 gemonitord, zodat we van twee stormseizoenen meetdata hebben.

Tekening waarin wordt afgebeeld wat er gebeurt als de dijk vol is

Wat gaan we doen?

Dijkversterkingsprojecten worden verdeeld in drie fasen: verkenning, planuitwerking en realisatie. In 2023 en 2024 heeft de verkenningsfase plaatsgevonden. In deze fase zijn verschillende alternatieven bedacht en uitgewerkt die de dijk weer veilig kunnen maken. Uit deze alternatieven is medio 2024 het voorkeursalternatief (VKA) gekozen. Dit VKA is de best passende oplossing om de dijk weer te laten voldoen. Eind 2024 is de verkenningsfase afgerond met het vaststellen van het VKA door het bestuur van HHNK.

Op dit moment bestaat de bekleding van de dijk uit een deel asfalt, zetsteen en een kreukberm. Met de gekozen oplossing wordt een deel van de asfaltbekleding vervangen door steenbekleding. Hierdoor ontstaat een iets hogere rand van zetsteen dan in de huidige situatie. Hoe hoog de rand exact wordt is nog niet bekend, maar we blijven met deze aanpassing onder het fietspad op de dijk.

Het project bevindt zich op dit moment in de planuitwerkingsfase. In deze fase wordt het VKA uitgewerkt tot een ontwerp dat straks gebruikt kan worden door de aannemer. Om dit goed te kunnen doen is er gedetailleerde informatie nodig van en over het gebied. Daarom worden er verschillende onderzoeken uitgevoerd. Bijvoorbeeld onderzoek naar beschermde dieren en planten, de kwaliteit van het asfalt en de aanwezigheid van verontreinigingen.  Aan het begin van 2025 zijn er al een aantal onderzoeken uitgevoerd, mogelijk heeft u ons ook op de dijk gezien.  

De planuitwerkingsfase wordt afgesloten met het projectbesluit en de belangrijkste vergunningen die nodig zijn om dit project mogelijk te maken. In het projectbesluit wordt beschreven hoe het project eruit ziet en het geeft inzicht in maatregelen en voorzieningen in de fysieke leefomgeving om het project te realiseren. 

Wilt u weten wat er nog meer bij een dijkversterking komt kijken? Blader dan eens digitaal door het boek Dijken voor beginners.

Planning

Eind 2024 is de verkenningsfase afgerond met een vastgesteld VKA. Vervolgens is de planuitwerkingsfase gestart. De eerste onderzoeken zijn inmiddels uitgevoerd. In 2025 wordt het VKA in uitgewerkt tot een technisch ontwerp waarna de bijbehorende vergunningen aangevraagd worden. Aansluitend is de realisatiefase, deze start naar verwachting 2027.

De planning (concept) kan aangepast worden. Aan de planning kunnen geen rechten ontleend worden.

Met wie werken we samen?

We werken met verschillende partijen samen. Denk aan bewoners en ondernemers langs en op de dijk, gemeente Den Helder, provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, maar ook onderzoeksbureaus en de externe dijkexperts.

Meer weten

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via ons contactformulier of via het algemene nummer 072-582 8282 en vraag naar de omgevingsmanager Stefan van den Helder.